Egészség

Ellehetetlenülnek a háziorvosok?

Ellehetetlenülnek a háziorvosok?

2010. január 10., vasárnap
Ellehetetlenülnek a háziorvosok?

A közel kétmilliárdos forráselvonás durva beavatkozás a rendszerbe – jelentette ki Pesti Imre vasárnapi sajtótájékoztatóján. A Fidesz egészségpolitikusa arra hívta fel a figyelmet, hogy az 1,7 milliárd forintos forráskivonást hozó intézkedés miatt ellehetetlenülhetnek a háziorvosi praxisok – olvasható a Magyar Nemzet honlapján.

Pesti Imre

két intézkedésre hívta fel a figyelmet: egyrészt a háziorvosoktól megvontak 1,7 milliárd forintot, másrészt pedig a 13. havi fizetés helyébe lépő jövedelem-kiegészítést nem a központi, hanem az ágazati büdzsé gyógyító-megelőző kasszájából fizették ki. Az 1,7 milliárd forintos elvonást azzal az indokolták, hogy csökkennek a munkáltatói terhek, ezért a praxisok jobb pozícióba kerülnek. Pesti Imre szerint azonban a kormányzat nem számolt azzal, hogy az áremelkedések és az adózás szabályainak változása miatt a háziorvosok a korábbi évekhez képest rosszabb helyzetbe kerülnek. A fideszes politikus kiemelte: az elvonás praxisonként 20-22 ezer forintot jelent. „Legtöbbet a gyermek-, illetve a vegyes praxisokból vonnak el”. Emiatt az 1,7 milliárdos forráskivonás egy durva beavatkozás a rendszerbe – tette hozzá Pesti, s mint fogalmazott, „ellehetetleníti a háziorvosi praxisok működését”.

További részletek a Magyar Nemzet honlapján

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.