Egészség

Életbe lépett a korbácsrendelet: orvosokat büntet az OEP

Életbe lépett a korbácsrendelet: orvosokat büntet az OEP

2010. január 12., kedd
Életbe lépett a korbácsrendelet: orvosokat büntet az OEP
Saját költségükön továbbképzésre küld 181 orvost az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), mivel a meghatározott értéknél rendszeresen drágábban írtak fel gyógyszereket betegeiknek. A sokat által bírált rendeletről és a Népszabadság által is közölt büntetésről egy szegedi háziorvos azt mondta portálunknak, hogy azt küldené el továbbképzésre, aki ezt kitalálta, mert íróasztal mellől nem lehet eldönteni, hogy mi a legjobb a betegnek.

Négy terápiás területen tartja szemmel az OEP az orvosok gyógyszerfelírásait: a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a gyomorbántalmak, valamint a koleszterin- és trigliceridszintet csökkentő készítmények esetében. A Népszabadság arról számolt be, hogy december végén postázták a 181 orvosnak a büntetésről, vagyis az önköltségen történő továbbképzésről szóló leveleket. Azok kaptak ilyet, akik az OEP vizsgálata szerint az átlagnál minimum 50 %-kal drágábban kezelik betegeiket. A lap arról is beszámolt, hogy a listán szereplők túlnyomó része idősebb, több szakvizsgával is rendelkező, tehát tapasztalt orvos, akik elvben a legkorszerűbb terápiákban is jártasak. Az OEP álláspontja szerint nem mennyiségi szempontokat vettek figyelembe, hanem azt, hogy az adott orvos hogyan válogatott a rendelkezésre álló hatóanyagok közül. „Az orvos- és betegjogok sárba tiprása ez a rendelet és a szankciók” – mondta el portálunknak

Kass Ferenc

. A szegedi háziorvos felhívta a figyelmet arra, hogy nem minden esetben az olcsóbb készítmény a jó, ami természetesen nem jelenti a fordítottját sem, ám a megfelelő betegellátásnál nem lehet pusztán az ár szerint ítélni. Kass Ferenc elmondta, hogy egy hónapig „bedőlt” ennek szabályozásnak, de sorra mentek vissza hozzá a betegei, hogy mégsem jó az új, olcsóbb gyógyszer. Ennek is több oka lehet, hiszen ha például egy vérnyomásproblémákkal kezelt beteg gyógyszerét lecserélik egy ugyanolyan hatóanyagúra, akkor az ő szervezete úgy érzékelheti a cserét, hogy nem kapja meg az addig megszokottat, hiszen más a szer vivőanyaga. Így más a hatása is ránézve, hisz a beteg szervezete így kódolja a cserét.

Ez különösen akkor veszélyes, ha valaki allergiás valamelyik készítményre. Mint Kass Ferenc elmondta, lehet akár a vivőanyagra, akár a hatóanyagra is allergiás a páciens, így előfordulhat, hogy a helyettesítő gyógyszer nem lesz jó. „Ekkor nagy öngólt rúghatunk a rendszernek, hiszen elküldöm allergiavizsgálatra a beteget, ami sok pénzbe kerül, ezután pedig ismét a drágább, de bevált gyógyszert írom fel neki” – magyarázta a probléma összetettségét a háziorvos. Az ő kétezer fős praxisából körülbelül a páciensek felénél fel van jegyezve valamilyen allergia, és még ha nem is gyógyszerre érzékeny a beteg, akkor is körültekintőbben kell neki készítményeket felírni. „Annak idején felesküdtettek bennünket valamire, most pedig meggátolják, hogy azt a gyógyszert írjam fel a betegnek, ami a szakmai szempontok alapján a legjobb lenne” – mondta el portálunknak Kass Ferenc. A szegedi háziorvos nincs egyedül véleményével. Amint a „beceneve” is mutatja, a korbácsrendeletet a szakma is igen élesen bírálta. Megalkotásakor azt helyezték kilátásba, hogy pénzbüntetést kapnak azok az orvosok, akik a drágább készítményeket írják fel. Majd tavaly ősszel

a webbeteg arról számolt be

, hogy módosítottak a rendeleten, például a pénzbüntetést oktatásra cserélték, részben azért, hogy kisebb legyen a szakma ellenállása. Több alkalommal volt szó bevezetéséről és visszavonásáról egyaránt, végül a korbácsrendeletet 2009 augusztusában „élesítették.” A 181 orvosnak még január végén „fizetnie kell” a drága gyógyszerek felírásáért, vagyis részt kell venniük saját költségükön egy tudásfrissítésen. Kass Ferenc szerint ez nonszensz, azokat kellene továbbképzésre küldeni, akik íróasztal mellől akarják meghatározni, hogy mi jó a betegnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.