Gasztro

Déli Szó Receptbajnok-verseny

Déli Szó Receptbajnok-verseny

2010. január 8., péntek
Déli Szó Receptbajnok-verseny

Első forduló: Mit készítsünk a karácsonyi és szilveszteri maradékokból?

Kiadónk, a Leonardo Kft. gondozásában megjelenő Déli Szó magazin a múlt hónapban Receptbajnokságot hirdetett „Főzzön a legjobb!” címen, melynek apropóját mi más adhatta volna, mint a közelgő ünnepekkel megérkező gasztrodömping. Szerkesztőségünk azonban nem a jól bevált tradicionális ünnepi ízeket kereste, hanem a választ arra, vajon hogyan tudjuk hasznossá tenni a karácsonyi és szilveszteri maradékokat. A beküldött számtalan, ötletes megoldás közül az alábbi ételek megálmodói nyerték el a Receptbajnok címet és a vele járó szakácskönyvet.

Előétel kategória

Három bab kocsonyábanBeküldő:Török Tibor ZoltánnéHozzávalók: - 4 dl leszűrt húsleves - 2 ek. zselatin - 1 db vörösbab konzerv - 1 db fehérbab konzerv - 1 db zöldbab konzerv - ízlés szerint só Elkészítés:A maradék levesből 4 dl-t leszűrünk, lehűtjük langyosra és beletesszük a 2 evőkanál zselatint. Kevergetés nélkül hagyjuk egy kicsit megdagadni, azután a levest visszatesszük a tűzre. Felmelegítjük, de nem forraljuk fel, kevergetve feloldjuk benne a zselatint, picit megsózzuk. A háromféle babot leszűrjük, azután fóliával kibélelt formában tetszőlegesen elrendezzük. Először a vörös babot tegyük a formába, öntsük rá a leves egy részét és hagyjuk kicsit dermedni. Jöhet a fehér bab, egy újabb adag leves és a hűtés. A sort a zöldbabbal, majd a maradék levessel zárjuk és a hűtőbe tesszük. Ha megkocsonyásodott, felszeleteljük és pirítós kenyérrel adjuk az asztalra. A SZEGEDma.hu tippje: A fenti babos kocsonyát bátran tovább gazdagíthatjuk a spájzunkban fellelt sült hús-, virsli-, illetve zöldségmaradékokkal.

Leves kategória

Gyomorjavító káposztalevesBeküldő:Piroska AndrásnéHozzávalók: - töltött káposztából megmaradt aprókáposzta - szilveszteri maradék virsli - 1 szál sárgarépa vékony karikákra vágva - 1 fej vöröshagyma lereszelve - ízlés szerint: tengerisó, kakukkfű - 1 ek. étolaj - 1,5 liter víz - 1 nagy pohár tejföl Elkészítés:A hagymát és répát az olajon megpároljuk, hozzáadjuk a sót és fűszereket, majd felöntjük vízzel. Amikor forr, beletesszük az aprókáposztát, virslit. A forró léből kimerünk pár kanállal és a tejfölhöz keverjük. Amikor már tejszín sűrűségű a keverékünk, hozzáadjuk a káposztához. Ezután összeforraljuk a hozzátevőket és már tálalhatjuk is. Mivel az alapanyagok nagy része már főtt, így fél óra alatt kitűnő levest kapunk. A SZEGEDma.hu tippje: Ha nem maradt már virsli szilveszterről, helyettesíthetjük sült, vagy főtt hús darabkákkal, sonka-, vagy tarjakockákkal is.

Főétel kategória

Óvári szelet egybesült malachússalBeküldő: Szabó GabriellaHozzávalók: - 2 szelet malacsült - 2 szelet gépsonka - 2 szelet sajt - 10 dkg gomba - 4 dkg vaj - ízlés szerint só, bors Elkészítés:Egy kis tűzálló tálat a vaj felével kikenjük, majd a két hússzeletet egymás mellé belefektetjük. A gombát apróra vágjuk és a maradék vajon sóval, borssal addig pároljuk, amíg a saját levét el nem főtte, majd a húsra terítjük. Erre egy-egy sonka, rá pedig sajt kerül. A tálat forró sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg a sajt a tetejére nem olvad. Sok salátával tálaljuk. A SZEGEDma.hu tippje: Akár jóllakathatjuk ezzel az egyetlen fogással családunkat, ha köretként steakburgonyát is sütünk hozzá.

Egytálétel kategória

Húsos piteBeküldő: Surányi MáriaHozzávalók:Tésztához: - 30 dkg finomliszt - 15 dkg vaj - 1 dl jéghideg víz Töltelékhez: - 30 – 40 dkg sült hús maradék - 1 kanál olaj - 1 kis fej vöröshagyma - 1 gerezd fokhagyma - tetszés szerint zöldségmix: répa, gomba, brokkoli, cukkíni, zöldbab - ízlés szerint: bors, kakukkfű, só - 1 evőkanál liszt - kb. 1 pohár lehetőleg száraz fehérbor - kb. 1 pohár tej Elkészítés:A vajat morzsoljuk el a liszttel, öntsük hozzá a vizet (szakaszosan, ne legyen túl sok egyszerre), és gyúrjunk egy viszonylag kemény tésztagolyót. Tegyük a hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket. Az olajon megfuttatott hagymán pirítsuk át a húst, adjuk hozzá a felszeletelt és karikázott zöldségeket, és fedő alatt pároljuk kb. 10 percig. Ha már nincs alatta sok lé, szórjuk rá a lisztet, kicsit hagyjuk pirulni, aztán öntsük hozzá a bort és a tejet. Jól keverjük össze, fűszerezzük, és lassú tűzön hagyjuk rotyogni legalább 20 percet, hogy jó sűrű legyen. Közben nyújtsuk ki fél centi vastagra a tészta kb. 2/3-ad részét, és béleljünk ki vele egy kikent, kb. 28 cm átmérőjű, alacsony falú, kör alakú formát úgy, hogy a forma pereméig érjen a tészta. Hagyjuk a ragut kicsit hűlni, aztán kanalazzuk a tésztára. Borítsuk rá a maradék tésztából kinyújtott lapot. Nyomogassuk össze villával a tésztaszéleket, a maradékot vágjuk le éles késsel – készíthetünk belőle tésztadíszt a pitére. Fúrjunk egy lyukat a pite közepébe hegyes késsel, hogy a gőzök távozhassanak sütés közben. 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt szép arany barnára sül a húsos pite, ami köret nélkül is megállja a helyét. A SZEGEDma.hu tippje: Ínyencek még pikánsabbá tehetik ezt az ízletes egytálételt, ha házi ketchuppal megkenik a piteszeleteket. Nem kell hozzá más, csak pár kanál paradicsompüré, kevés oregáno, cukor, bors, só és már kész is.

Desszert kategória

Fehérvári sütemény Beküldő:Peténé Füzesi MártaHozzávalók: - 25 dkg száraz mézes sütemény - 25 dkg kristálycukor - 25 dkg margarin - 2 tojás - 2 tasak vanília ízű pudingpor - 2 evőkanál kakaó - 10 dkg mazsola Elkészítés:Egy háromliteres lábasban a kristálycukrot elkeverjük a tojásokkal. Közepes lángon folyamatosan kevergetjük, hogy le ne kapjon, majd tartaléklángra téve hozzáadjuk a margarint. Belekeverjük a pudingporokat, a kakaót és a mazsolát. Jól összekeverjük, levesszük a tűzről és beletesszük az apróra tördelt mézes sütit. Egy őzgerincformát alufóliával kibélelünk és belesimítjuk a masszát. Egy napig hűtőben dermesztjük, majd vékony szeletekre vágva tálaljuk. A SZEGEDma.hu tippje: A karácsonyi bejglibe fel nem használt mákot, diót, illetve aszalt gyümölcsöket is belekeverhetjük a töltelékbe. Ha kevesebb mézeskalács maradt, háztartási keksszel, illetve babapiskótával is pótolhatjuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.