Bulvár

Csongrádban és Békésben márciustól bankkártyával is fizethető a helyszíni bírság

Csongrádban és Békésben márciustól bankkártyával is fizethető a helyszíni bírság

2010. január 24., vasárnap
Csongrádban és Békésben márciustól bankkártyával is fizethető a helyszíni bírság

Csongrád és Békés megyében márciustól bankkártyával is fizethető a rendőröknek a helyszíni bírság összege - közölte Bencze József országos rendőrfőkapitány az MTI-vel.

A bankkártyás fizetésre 2010 január 1-jétől életbe lépett jogszabály-módosítások eredményeképpen van lehetőség. Ha az elkövető tudomásul veszi a bírság kiszabását és ennek feltételei adottak - tehát van terminál a járőrautóban - bankkártyával fizetheti a bírságot a jogsértő. Ha ez nem történik meg, az autós készpénz-átutalási csekket kap és felhívják a figyelmét arra, hogy a bírságot 30 napon belül fizesse be. A rendőrség a március 1. és május 31. között teszteli a rendszert, a két megyében 15-15 terminált kezdenek el működtetni. A készülékeket a rendőrségi járművekbe szerelik be, ezek az eszközök akár szivargyújtóról is működtethetők. A terminálok kezelését külön oktatják a rendőröknek.

Bencze József

az MTI-nek hangsúlyozta: a bankkártyás bírságfizetés elsősorban a külföldi jogsértők esetében lesz kiemelt jelentőségű, az objektív felelősségi elv szempontjából ők tudnak leginkább kibújni a felelősség alól. A bankkártyás fizetéstől azonban azt várják a rendőrök, hogy nő a jogsértők bírságfizetési hajlandósága. A rendőrség a tesztidőszak tapasztalatai alapján dönt a rendszer kiterjesztéséről, többek között közbeszerzési pályázat kiírásának szükségességéről, szolgáltató kiválasztásáról, illetve arról, hogyan helyezzék el a gépkocsikban a terminálokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.