Közélet

Bírósághoz fordulnak az elbocsátott postások

Bírósághoz fordulnak az elbocsátott postások

2010. január 7., csütörtök
Bírósághoz fordulnak az elbocsátott postások

A munkaügyi bírósághoz fordulnak a Magyar Posta Zrt. csütörtökön, rendkívüli felmondással elbocsátott munkatársai - mondta Lédeczy Lambert a Kézbesítők Szakszervezetének szintén elbocsátott szegedi alelnöke az MTI-nek csütörtökön.

A felmondást vele együtt kilenc munkatársa kapta kézhez reggel Szegeden, ahol karácsony előtt az egyik legerősebb volt a sztrájk támogatottsága. A szakszervezeti vezető elmondta, elsietett lépésnek tartják a felmondásokat, mivel a Fővárosi Munkaügyi Bíróság december 28-án, csak első fokon és nem jogerősen állapította meg a munkabeszüntetés jogellenességét, ami ellen az érintettek fellebbeztek. Kifejtette, Szegeden nyolcvan százalékos volt a sztrájkban való részvétel, ami hozzávetőlegesen hatvan munkatársat jelentett. Csütörtökön nyolc köztisztviselő és egy nem tisztviselő munkatárs kapta kézhez a rendkívüli felmondást, a sztrájk szervezésére hivatkozva. Az elbocsátottak a szakszervezet szegedi alelnöke mellett az ügyvivők voltak. Szerintük a posta rossz döntést hozott, hiszen az első fokon megállapított jogellenes sztrájk ellen az érintettek képviselői fellebbeztek, tehát a döntés nem jogerős.

Lédeczy Lambert

elmondta, tisztségviselőként mentelmi joggal rendelkezik, illetve a rendkívüli felmondásban olyan pontokat is felsoroltak, melyek nem voltak benne a sztrájkkövetelésben. A munkabeszüntetés például nem a bérek növelésére irányult, amit az indoklás tartalmaz. Lédeczy Lambert hozzátette: jogászuk már megtette a szükséges lépéseket. A rendkívüli felmondás miatt a munkatársaknak reggel le kellett adni a használt eszközöket és el kellett számolniuk.

Tomecskó Tamás

, a Magyar Posta Zrt. szóvivője csütörtökön az MTI-nek elmondta, jogellenes sztrájk szervezése miatt huszonkilenc dolgozóját rendkívüli felmondással elküldte a munkáltató, míg a kézbesítők munkabeszüntetésében részt vevő mintegy 120 dolgozót írásbeli figyelmeztetésben részesítette. A szóvivő elmondta azt is, hogy a döntést arányosnak és jogszerűnek tartja a munkáltató. Hozzátette: a közeljövőben kártérítési igénnyel is élnek a jogellenes sztrájkot szervező Kézbesítők Szakszervezete ellen, amelyben a kimutatható kár megtérítését követelik az érdekképviselettől. A Kézbesítők Szakszervezetének felhívására 2009. december 22-én mintegy 150, december 23-án pedig 100 kézbesítő nem vette fel a munkát annak ellenére, hogy a munkáltató több alkalommal is felhívta figyelmet a sztrájk jogalap nélküliségére. Ezt követően a Fővárosi Munkaügyi Bíróság december 28-án kelt végzésében jogellenesnek ítélte a Kézbesítők Szakszervezete által megtartott munkabeszüntetést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.