Közélet

Benzintender: ismét határozatképtelen volt a rendészeti bizottság

Benzintender: ismét határozatképtelen volt a rendészeti bizottság

2010. január 12., kedd
Benzintender: ismét határozatképtelen volt a rendészeti bizottság

Ahogy pénteken, úgy kedden is határozatképtelen volt az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának a benzintender ügyében összehívott rendkívüli ülése, mivel azon csak a fideszes képviselők jelentek meg, a szocialista, MDF-es és SZDSZ-es politikusok nem.

Az ülést összehívó fideszes elnök,

Lázár János

újságírókkal közölte: azt akarták tisztázni a tanácskozáson, hogy a benzintender kiírásánál miért az osztrák államnak, illetve az OMV-nek kedveztek, mi indokolta a korábbi gyakorlattal ellentétben a közbeszerzési eljárás megváltoztatását, valamint milyen kapcsolat lehet az üzemanyagkút-üzemeltető szocialista képviselők és a pályázat eredménye között. Megismételte korábbi javaslatát, amely szerint "a tények tisztázása után" új benzintender kiírását tartaná indokoltnak. Közölte, sajnálja, hogy a távol maradó szocialista képviselőknek nem volt érdeke az igazság kiderítése. A meghívott

Molnár Csaba

(MSZP) kancelláriaminiszter a meghiúsult ülést követően sajtótájékoztatót tartott, amelyen azt hangoztatta, hogy a benzintender a törvényeknek megfelelően zajlott. Elmondta, a pályázatok elbírálásánál három szempont szerepelt, az ár, a kutak száma, valamint azok területi-földrajzi elhelyezkedése. Hozzátette: utóbbiban és az árban "lényegesen jobb" ajánlatot tett az OMV, míg a kutak számában a Mol volt jobb. Hozzátette: az OMV ajánlatával 500 millió forintot tud idén megspórolni a költségvetés. A miniszter azt közölte, az ellenzék hiába szólítja fel őket egy új pályázat kiírására, a kormány nem akar törvénytelenséget elkövetni. Kitért arra is, hogy 300 intézmény, szervezet, köztük kórházak, egyetemek, az Állami Számvevőszék, a Legfelsőbb Bíróság, vagy az Alkotmánybíróság is csatlakozott a pályázathoz. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a tenderhez önként csatlakozott a Fidesz-frakció, valamint Hódmezővásárhely önkormányzata is, (ahol Lázár János a polgármester); ennek alátámasztására kiosztották az erről szóló igénybejelentési adatlapok másolatait. Molnár Csaba nyilatkozata után közvetlenül sajtótájékoztatót tartott Lázár János is, aki a kancelláriaminiszter állításait a "legbrutálisabb hazugságnak" nevezte. Elmondta, önkormányzata 2004 óta a Központi Szolgáltatási Főigazgatóságon keresztül igyekszik mindent beszerezni, ami a város életében fontos és a dologi kiadások körébe tartozik. Hozzátette: ők ehhez a tenderhez szerettek volna most is csatlakozni. Közölte, városa az OMV-től az elmúlt évben mindössze 699 ezer forintért vásároltak üzemanyagot, míg a Mol-tól 80 millió forintért. Azt javasolta, hogy a magyar kormány hasonló arányban preferálja a nemzeti olajvállalatot, mint Hódmezővásárhely. Jelezte: jelenleg is a Mol-nál vásárolnak, és nincs is szerződése a városának az OMV-vel. Felháborítónak mondta, hogy a kormány nem hajlandó közreműködni abban, hogy a 20 milliárd forintos benzinbeszerzési tender körülményeit az általa vezetett bizottság megismerhesse. Kitért arra is, hogy a kormány a tender kapcsán a mai napig hallgat arról, hogy "mi a helyzet a honvédségnél". Kérdésre Lázár János azt mondta, a közbeszerzési tender kiírásánál megváltoztatták a korábbi értékelési rendszert, így például a benzinkutak elterjedtsége, elérhetősége, megközelíthetősége "más mérlegelési és más pontozási kontextusba került a korábbi évekhez képest". Közölte, meggyőződésük, hogy nem volt tisztességes a verseny, "ez egy befolyásolt verseny volt", amely nem kedvezett a Mol-nak, de kedvezett az osztrák államnak és az OMV-nek.

Tóbiás József

, az MSZP frakcióigazgatója hétfőn tudatta: a bizottsági ülés része az ellenzéki párt kampányának, ezért pártja képviselői nem vesznek részt azon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.