Közélet

Az Alkotmánybírósághoz fordult Sólyom László

Az Alkotmánybírósághoz fordult Sólyom László

2010. január 4., hétfő
Az Alkotmánybírósághoz fordult Sólyom László

Az Alkotmánybírósághoz (AB) fordult Sólyom László a közoktatási törvény módosítása és a magánynyugdíjpénztárak átalakításáról szóló jogszabály miatt – írja a Köztársasági Elnöki Hivatal hétfői közleményére hivatkozva a Magyar Nemzet honlapja.

Az államfő álláspontja szerint a közoktatási törvény egyes elemeinek módosításához kétharmados többség szükségeltetik, az Országgyűlés viszont egyszerű többséggel fogadta el a változtatásokat.

Sólyom László

véleménye szerint az Alkotmánybíróság gyakorlatából egyértelműen következik, hogy ha egy alapvető önkormányzati hatáskört az önkormányzati törvény szabályoz, akkor annak korlátozása csak kétharmados többséggel elfogadott jogszabályban történhet. Ez a feltétel a közoktatási törvény módosítása esetén nem teljesült, ezért a köztársasági elnök szerint a törvény alkotmányellenes. Sólyom László a magánnyugdíjpéntárak átalakítása kapcsán is a taláros testülethez fordult. A törvény a magánnyugdíj új rendszerét kívánja létrehozni, megszüntetve a jelenleg működő magánnyugdíjpénztárakat. A pénztártagok egyéni számlán nyilvántartott követelése ugyan érintetlen maradna, de az új rendszerben a biztosítottak nem szólhatnának bele a magánnyugdíj-biztosító döntéshozatalába, és szűkül az igénybe vehető szolgáltatások közötti választás lehetősége is. Továbbá Sólyom László szerint az érintetteknek az alkotmány alapján lehetőséget kell kapniuk a kötelező társadalombiztosításba való visszatérésre, amennyiben úgy érzik, hogy a változások aránytalanul hátrányosan érintik őket. A törvény azonban nem biztosítja a visszalépés lehetőségét és ez sérti az alkotmány által védett tulajdonhoz való jogot.

További részletek a Magyar Nemzet honlapján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.