Bulvár

Árvíz: több mint ezer kilométeren van árvízi védekezés

Árvíz: több mint ezer kilométeren van árvízi védekezés

2010. január 3., vasárnap
Árvíz: több mint ezer kilométeren van árvízi védekezés

Magyarország folyóin vasárnap több mint ezer kilométer hosszban volt árvízvédelmi készültség érvényben; a Tisza Tivadarnál tetőzött hajnalban, a folyó felső szakasza már apad, a Fehér-Körös intenzíven árad.

A Országos Vízügyi Informatikai Szolgálat (OVISZ) honlapján (www.vizugy.hu) közölt összesítés szerint harmadfokú a készültség a Fekete-Körösön 36 kilométeren és a Tarnán a meghibásodott zsilip miatt 13 kilométeren, másodfokú készültség a Túron, a Fehér-, a Kettős-Körösön összesen 158 kilométeren, és elsőfokú a készültség a Bodrogon, a Tiszán az országhatártól Tiszafüredig, a Lónyai-csatornán, a Krasznán, a Szamoson, a Berettyón és a Sebes-Körösön, összesen 830 kilométeren. A Tisza felső szakasza apad, Tivadarnál hajnalban tetőzött 504 centiméteren, alatta még árad. A Vásárosnamény és Tokaj közti szakaszon végig árad, itt elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, Vásárosnaménynál vasárnap 730 centiméteren várható a tetőzés, Dombrádnál január 3-4-én, 650 centiméteren. A Túr Garbolcnál szombat éjszaka tetőzött 440 centiméterrel, elkezdődött az apadás, de Sonkádnál még árad a folyó. A Szamos romániai szakaszán Désnél szombat reggel, Csengernél vasárnap reggel tetőzött, Tunyogmatolcsnál még árad a folyó, itt várhatóan hétfőn tetőzik. A Kraszna Domahidánál reggel 549 centiméterrel tetőzött, elkezdődött a lassú apadás. A folyó hazai szakasza még árad, a folyó várhatóan vasárnap tetőzik Ágerdőmajornál. A Bodrog folyón folytatódott a lassú apadás, továbbra is elsőfokú a készültség, a Tarnánál pedig érvényben van a harmadfokú riasztás a tönkrement tarnazsadányi gátőrjárásnál. A Körösökön tetőzött az ár Erdélyben, de Magyarországon még emelkedik a vízszint. A Fekete-Körösön továbbra is harmadfokú a készültség, az anti vízmércénél vasárnap várható a tetőzés. A folyó vízhozamának csökkenéséhez nagyban hozzájárult, hogy a szombaton megnyitott romániai árvízi tározókba, Kis-Zerindnél és Tamshidánál összesen 3,6 millió köbméter víz folyt ki. A Fehér-Körös intenzíven árad, még másodfokú készültségi szinten van a vízállás, a leérkező árhullám és a Kettős-Körös visszaduzzasztása következtében január 4-én a délutáni órákban következhet be a tetőzés Gyulánál 650-700 centiméteres szinttel. A Kettős-Körös Békésnél vasárnap hajnalra elérte a másodfokú készültségi szintet, és a nap folyamán intenzíven, óránként 7-8 centiméterrel tovább árad. A Hármas-Körös felső szakaszán várhatólag vasárnap éri el az elsőfokú készültséget a folyó vízszintje. A Berettyó vízgyűjtőjén lehullott nagy mennyiségű, átlagosan 50 milliméternyi csapadék hatására árhullám indult meg a folyón, emiatt a felső szakaszon, Pocsaj térségében már szombat este elrendelték a készültséget, a Berettyó alsó szakaszán, Szeghalomnál vasárnap reggel kellett az első fokú készültséget elrendelni. A Tisza áradása miatt vasárnap este lezárják a rakpartot Szegeden, a folyó várhatóan hétfő hajnalra önti el az utat. A folyó Szegednél előre láthatóan nem éri el az elsőfokú készültség elrendeléshez szükséges szintet, és 600 centiméter körül tetőzik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.