Egészség

H1N1: ÁNTSZ-vizsgálat Nagykanizsán és Szegeden

 H1N1: ÁNTSZ-vizsgálat Nagykanizsán és Szegeden

2010. január 10., vasárnap
 H1N1: ÁNTSZ-vizsgálat Nagykanizsán és Szegeden

Miután Nagykanizsán és Szegeden több haláleset is előfordult, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) vizsgálatot rendelt el, hogy jobban megismerjék a influenzajárvány regionális jellemzőit - tájékoztatta országos tiszti főorvos vasárnap az MTI-t.

Falus Ferenc

hangsúlyozta, hogy nem a kórházak eljárását vizsgálják, hanem a vírus terjedésének hátterét kutatják, mert erről eddig viszonylag kevés adatuk volt. Áttekintik, hogy a kórházba került betegek közül és környezetükben hányan voltak beoltva, hol fertőződhettek meg, milyen a munkahelyi környezetük. Az eddigi adatokból úgy tűnik, hogy ténylegesen nem haltak meg többen a két városban, mint másutt, de annak az okát keresik, hogy miért halmozódott mégis az esetek száma - fűzte hozzá Falus Ferenc. A nagykanizsai kórházban alig három hét alatt összesen négy beteg halt bele a feltételezhetően influenza által okozott szövődményekbe, bár eddig nem minden esetben igazolódott a H1N1 fertőzés gyanúja. Egyik elhunyt sem kapott védőoltást. Legutóbb, szombaton, egy 59 éves doktornő hunyt el a kórház intenzív osztályán, ahol a H1N1 vírus fertőzésének gyanújával 18 napig ápolták. A szegedi klinikákon kezelt betegek közül eddig négy férfi, nyolc nő és egy koraszülött gyerek halála hozható összefüggésbe az újinfluenzával. A legutolsó információk szerint jelenleg húsz - tíz férfi, hat nő és négy gyerek - H1N1 influenzás beteget ápolnak, közülük kilenc páciens szorul intenzív ellátásra, öt embert géppel lélegeztetnek. Az első H1N1-pozítív beteg megjelenése óta Szegeden összesen 372 embert ápoltak influenzaszerű tünetek miatt, közülük 179 bizonyult H1N1-pozitívnak. Négy betegnél a vizsgálatok még tartanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.