Közélet

A Velencei Bizottság a szlovákiai nyelvtörvényről

A Velencei Bizottság a szlovákiai nyelvtörvényről

2010. január 19., kedd
A Velencei Bizottság a szlovákiai nyelvtörvényről

A Velencei Bizottság háromtagú küldöttsége a szlovákiai nyelvtörvényről és az alkalmazási rendeletekről tárgyalt a Híd-Most vezetőivel is, Bugár Béla elnökkel és A. Nagy László elnökségi taggal - adta hírül Felvidék Ma hírportál.

Bugár Béla

a tanácskozás után tájékozatlannak nevezte a Velencei Bizottság küldöttségét. A törvény egyes részeit ismerik, de az összefüggéseket nem, alapvető információik sincsenek – fogalmazott a pártelnök. Mint mondta, az olasz, holland és belga professzorokból álló küldöttség arra hivatkozott, hogy az államnyelv védelméről szóló törvény kimondja, a kisebbséghez tartozók használhatják anyanyelvüket, mert a nyelvtörvény nem érinti a kisebbségi nyelvhasználatot. Konkrét példákkal igazoltuk, hogy ez nem igaz – fogalmazott a találkozó után Bugár Béla, hozzátéve, a bizottság tagjainak a figyelmét arra is felhívták, hogy a minisztérium az alapelvek kidolgozásánál sem működött együtt a kisebbségekkel, és az EBESZ ajánlásainak egy részét is figyelmen kívül hagyta. A nyelvtörvény bírálatát a jogász-csoport nem véleményezte, azonban egy megjegyzés erejéig részükről elhangzott a megbeszélésen, hogy a törvény nem volt jól időzítve és előkészítve – mondta a pártelnök, aki bízik abban, hogy ha a Velencei Bizottság csak egy kis részét veszi figyelembe azokból az érvekből, amit az MKP és a Híd elmondott, már érthető lesz számukra, miért nem jó a törvény.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.