Gazdaság

A KÉSZ Kft. építi a szegedi mérnöki kar új épületkomplexumát

A KÉSZ Kft. építi a szegedi mérnöki kar új épületkomplexumát

2010. január 13., szerda
A KÉSZ Kft. építi a szegedi mérnöki kar új épületkomplexumát

Aláírták a közbeszerzési szerződést a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) új épületének kivitelezőjével; a mérnöki kar központi épületét a szegedi KÉSZ Kft. építi majd meg, csaknem egymilliárd forintból - hangzott el az ünnepélyes szerződéskötéskor szerdán.

Majó Zoltán

az egyetem fejlesztési igazgatója a projekt bemutatásakor elmondta: a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának épületkomplexuma 3300 négyzetméteres lesz, melynek költsége meghaladja majd az egymilliárd forintot a tervezéssel együtt. A mérnöki kar új otthonát az építészek úgy álmodták meg, hogy a lehető legújabb technológiával készüljön el. Nagyon sok olyan építészeti vívmányt használnak majd fel, melyet az ott tanuló hallgatók ki is próbálhatnak. Az épület tervezésekor a kor kihívásai mellett a jövőre is gondoltak, hiszen rendkívül jól bővíthető és átalakítható konstrukciót álmodtak meg a szakemberek. Az épületben Magyarországon először alkalmazzák az úgynevezett planibel tri üvegtechnológiát, mely a téli időszakban a napsugárzás által gerjesztett hőt elnyeli, de nem engedi ki. Emellett geotermikus fűtési és hűtési rendszere lesz az épületnek. Korszerű led-technológiát építenek be, illetve egy mini-solar rendszert is, amely segítségével az energiaszükséglet egy részét magának termeli az épület. A központ alatt mélygarázs lesz és zöld területeket is kap, ahol a diákok pihenhetnek. A területet a kivitelezőnek február végén kell átadni, és 245 nap alatt a szerződés szerint elkészülnek a beruházással. Az év végére tehát a mérnöki kar már használatba veheti a komplexumot.

Szabó Gábor

az SZTE rektora az aláíráskor elmondta: az infrastrukturális beruházások nagy léptékekben haladnak az egyetemen, hiszen egyszerre több helyen már elkezdődött, vagy idén kezdődik az építkezés. Az egyetem életében pedig először fordul elő, hogy egy éven belül 20-22 milliárd forintos fejlesztési pénz érkezik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.