Közélet

Szópárbaj Ópusztaszerről Szeged és a megye között

Szópárbaj Ópusztaszerről Szeged és a megye között

2009. december 11., péntek
Szópárbaj Ópusztaszerről Szeged és a megye között
Miután rendkívüli közgyűlésen elfogadott határozatában nemrég a 3. honvéd huszárezred hősi emlékmű helyben maradását kérte Szeged városától a megyei önkormányzat, máris megérkezett a riposzt. A szegedi közgyűlés pénteken olyan határozatot fogadott el, melyben kisebbségi társtulajdonosként az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark megfontoltabb, tervezettebb irányítására szólítja föl a megyét. Magyar Anna megyei elnök nyílt levélben reagált a Solymos László alpolgármester nevével jegyzett beadványra.

Hol maradt az ügyvezető?

Az Ópusztaszerrel kapcsolatos vita már reggel megkezdődött a városházán: Kohári Nándor (Fidesz) kérte, hogy az emlékpark 2006-2009. évi gazdálkodásáról szóló napirendi pontot ma ne tárgyalják, mert nem hívták meg a parkot üzemeltető cég ügyvezetőjét. A kormánypárti többség azonban nem fogadta el a javaslatot. Botka László (MSZP) polgármester úgy érvelt: a nemrégiben kinevezett igazgatót (Tokovics Tamást - a szerk.) nem kell meghallgatni, hiszen az előterjesztés arról szól, hogy "a Fidesz szakmailag alkalmatlan vezetőt nevez ki, és tönkretesz egy nagy múltú intézményt". A városházi dokumentum egyébként lényegében azt mondja ki, hogy mióta (2007 elején) Nagy Lászlót leváltották a park éléről, s Horváth Gábor (majd pár hete az új igazgató) vette át a vezetést, Ópusztaszer gazdálkodása nyereségesből veszteségessé fordult, folyamatosan csökken a látogatószám, s a torony alatt komoly gondokat vélnek felfedezni a marketing és a menedzsment terén is. Még a napirendi pont délutáni vitája előtt megérkezett Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnökének nyílt levele Solymos Lászlóhoz.

Nyílt levél

Solymos László szegedi alpolgármesterhezTisztelt Solymos László Alpolgármester Úr!Köszönettel vettük aggódó sorait az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkkal kapcsolatban. Ugyanakkor értetlenül állunk a levél előtt, és furcsának tartjuk, hogy épp azok aggódnak leginkább a Nemzeti Emlékpark sorsáért, akik ellehetetlenítik a vidéki emberek életét. Az Ön MSZP-s párttársai parlamenti szavazataikkal, megszüntetik a vasúti szárnyvonalat, megszavazzák az MTV szegedi stúdiójának bezárását, és teljesen kivéreztetik az önkormányzatokat, kórházakat, és az intézményeket. Cinikusnak tartom, hogy hatékony gazdálkodást emlegetnek azok, akik 120 milliárd forintot vesznek el az Önkormányzatoktól. Ez ma Magyarországon 6 megye teljes éves költségvetését jelenti! Bizonyára elkerülte figyelmét az is, hogy a folyamatos megszorítások ellenére, a többségi tulajdonos Csongrád Megyei Önkormányzat csak ebben az évben az ÓNTE turisztikai fejlesztésére 109 millió Ft-ot fordít saját költségvetéséből. Teszi ezt annak ellenére, hogy az Emlékpark az egyetlen olyan kulturális közintézmény, amely valamilyen rejtélyes oknál fogva nem élvezi a jelenlegi kormány támogatását. Tisztelettel kérem Képviselő Urat, hogy Szeged MSZP-s várospolitikai alpolgármesterként, járjon közbe párttársainál Botka László polgármesternél, Ujhelyi István államtitkárnál, Géczi József Alajos és Kozma József országgyűlési képviselőnél, hogy a még hivatalban lévő jelenlegi kormány támogassa az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot! Úgy gondolom, hogy ez lenne a felelős és valós aggodalom jele az Ön részéről!Szeged, 2009. december 11.Üdvözlettel: Magyar Anna sk.

Összecsapott az MSZP az ellenzékkel

A délutáni vita során Solymos László azt mondta: nem kellően átgondolt a többségi tulajdonos joggyakorlása, hiszen 2007-ben egy vezetői tapasztalatok nélküli középiskolai tanárt neveztek ki a park élére, nemrégiben pedig egy olyan vezetőt, akinek kulturális szervezőtevékenysége a polgári nagyrendezvényekre korlátozódott. A látogatószám 2006-hoz képest 66 ezerrel esett vissza, a cégnek idén 100 milliós tagi kölcsönt kellett igénybe vennie, s az első visszafizetési határidőt nem tudta tartani. Az MSZP-s alpolgármester szerint a Fidesz a hibás, hiszen nem hozzáértő vezetőt választott, ráadásul az apparátus csaknem egészét is lecserélte. Csatlakozott hozzá frakciótársa, Ménesi Imre, aki úgy fogalmazott: a jobboldali többségű megyei önkormányzat egy jól működő kft.-t vitt a tönk szélére, többek között azért, mert elküldte valamennyi hozzáértő munkatársát. Minderről Torgyán József minisztersége jutott a politikus eszébe. Haág Zalán (KDNP) ugyanakkor arra hívta föl a figyelmet, hogy éppen a szocialisták gyakorlatát jellemzi az, hogy politikai okokból váltanak le, készítenek ki vezetőket. Ezt tették 2002 után is, mikor Szegeden hatalomra kerültek. Elmondta: az ópusztaszeri látogatószám 1996 óta folyamatosan csökken, a múzeumlátogatók aránya országos szinten egyébként is csupán a polgári kormány idején emelkedett. Az ÓNTE ráadásul nem részesül állami támogatásban, miközben jegyáraiban érvényesítenie kell a különböző kedvezményeket. Ménesi Imre elszólta magát - ezt már Oláh János (Fidesz) emelte ki. A szocialista képviselő ugyanis arról is beszélt, hogy a kampány idején a szavazóknak látniuk kell, miként él a hatalommal a Fidesz. Oláh szerint viszont épp ez mutatja, hogy a kisebbségi tulajdonos MSZP-s önkormányzat nem Ópusztaszerért aggódik, hanem azért rángatta ide hajánál fogva ezt az ügyet, hogy kampánybeszédeket tarthasson. Egyébként pedig - tette hozzá - a baloldal tette tönkre az országot, szegényítette el a lakosságot, nem csoda, ha egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy a kultúrára költsenek. Kapcsolódott hozzá Kohári Nándor is, aki felidézte: Botka Lászlóék két éve nem viselték ennyire gondját a parknak, amikor az üzemeltető 20 milliós tulajdonosi támogatást kért a Feszty-körkép kupolájának javítására. Akkor nemleges volt a válasz. A közgyűlés a baloldali többség támogatásával ezúttal megszavazta a határozatot, melyben a nemzeti történeti emlékpark átgondoltabb és tervezettebb irányítására kéri a megyei önkormányzatot. Ez persze nem kerül pénzbe... (pikkely)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.