Közélet

Véget ért az egyeztetés az MSZP országos listájáról

Véget ért az egyeztetés az MSZP országos listájáról

2009. december 4., péntek
Véget ért az egyeztetés az MSZP országos listájáról

Nagyjából tízórás egyezetés után pénteken elkészítette az MSZP elnöksége a párt országos listájára vonatkozó javaslatát, amelyet szombaton vitat meg a választmány. A két meglepetés, hogy Szili Katalin saját kérésére nem szerepel a listán, Szilvásy György volt titokminiszter viszont rajta van, a 75. helyen.

Az MTI úgy tudja, az első húszban van - akikről egy csomagban szavazhat a választmány:

Mesterházy Attila

miniszterelnök-jelölt,

Lendvai Ildikó

pártelnök,

Kovács László

volt uniós biztos,

Gyurcsány Ferenc

korábbi kormányfő,

Botka László

Csongrád megyei elnök,

Kiss Péter

alelnök,

Szekeres Imre

elnökhelyettes,

Simon Gábor

választmányi elnök,

Lamperth Mónika

elnökhelyettes,

Ujhelyi István

alelnök,

Hiller István

oktatási miniszter,

Puch László

pártigazgató,

Simon Gábor

, a párt etikai bizottságának elnöke,

Juhász Ferenc, Vadai Ágnes, Veres János

és

Bárándy Gergely

elnökségi tagok valamint huszadikként

Szűcs Erika

választmányi elnökhelyettes. A lista két meglepetése, hogy

Szili Katalin

volt házelnök visszautasította az ötödik helyet,

Szilvásy György

korábbi titokminiszter pedig a 75. helyen szerepel. Az MTI információi szerint Szili Katalin azért utasította vissza a pártlista ötödik helyét, mert véleménye szerint a dokumentum nem tükrözi a párt megújulását és a változást. Szerinte a lista elején több fiatalnak kellene lennie, az ő felvetése alapján kapta meg a helyét Botka László szegedi polgármester. A szocialista politikus egyébként továbbra is vezeti az MSZP Baranya megyei listáját, és részt vesz a kampányban, mozgalmával is segíti az MSZP-t - erősítették meg az MTI-nek a volt házelnök közvetlen környezetéből. Azt, hogy Szilvásy György befutó helyre kerüljön az országos listán, többen is kezdeményezték. Az indoklás szerint megalapozatlan vádak alapján folyik ellene hadjárat. Feszültség lehetett volna abból, ha

Donáth László

- aki helyett az egyéni körzetében másik szocialista politikus indul jövőre - és

Vitányi Iván

, a választmány egykori elnöke, "a párt nagy öregje" nem kap befutó helyet, de végül mindketten ilyen helyre kerültek. Az MTI úgy tudja, a lista készítői azzal számolnak, hogy az országos lista 75. helyéről még be lehet kerülni a parlamentbe. Az országos listáról szombaton tárgyal a párt választmánya, az elnökséggel közös javaslatról a jövő szombati kongresszus dönt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.