Közélet

Vajdaság: nem szabad lebecsülni a VMSZ-t

Vajdaság: nem szabad lebecsülni a VMSZ-t

2009. december 27., vasárnap
Vajdaság: nem szabad lebecsülni a VMSZ-t

A szerbiai politikai elemzők jobbára úgy értékelik, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) „övön aluli ütése” – ahogyan Boris Tadić elnök, a Demokrata Párt vezetője nevezte a költségvetés VMSZ-es elutasítását – nem váltja ki az idő előtti választásokat - olvasható a Vajdaság Ma hírportálon. Inkább a kisebb pártok figyelmeztetésről van szó, hogy tartsák tiszteletben a politikai koalíciók szabályait, mint valós szándékról, hogy a rendkívüli megmérettetést válasszák.

Azok közé a kis számú elemzők közé tartozik

Cvijetin Milivojević

, aki szerint előrehozott választások igenis lehetségesek, mert a demokratáknak jelenleg elégséges politikai tőke gyűlt össze a sikeres megmérettetéshez (vízummentesség, uniós közeledés). Senkinek sem lenne szabad lebecsülnie a magyar képviselők jelentőségét – hangoztatja az elemző. Az övön aluli ütés – amelyet a VMSZ mért a demokratákra, fájhat, mert valóban nem szabályos lépésről van szó, s ezt a bírónak büntetnie kell. Ám ha egy olyan játékosról van szó, mint a VMSZ, akkor az ilyen ütést is el kell tűrni, mert a VMSZ nem egy egyszerű kis partner, amilyenből több van a Demokrata Párt körül. A VMSZ a legerősebb kisebbségi párt, amelyre mindenki, aki a hatalom megszerzésére törekszik, számít. Még akkor is, ha a jövőben ez nem lesz egyedül a VMSZ, hanem a magyar nemzeti kisebbség másik szervezete, vélekedik Cvijetin Milivojević.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.