Egészség

Új vírus: elhunyt egy H1N1-vírussal fertőzött koraszülött Szegeden

Új vírus: elhunyt egy H1N1-vírussal fertőzött koraszülött Szegeden

2009. december 29., kedd
Új vírus: elhunyt egy H1N1-vírussal fertőzött koraszülött Szegeden

Elhunyt egy H1N1-gyel fertőzött koraszülött csecsemő Szegeden - közölte a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja kedden az MTI-vel.

Túri Sándor

, a Gyermekklinika vezetője az MTI megkeresésére elmondta: a gyermek a huszonnyolcadik hétre született december 21-én, nagyon kis súllyal, 1200 grammal. Koraszülöttsége mellett nagyon fejletlen volt a tüdeje, a léghólyagocskák beindítására háromszor is kapott felületaktív anyagot. Életéért egy héten át küzdöttek, már egy napos korában újra kellett éleszteni. Akkor lélegeztető gépre került, majd egy tüdőgyulladás is kialakult a szervezetében, ezért már nem sikerült megmenteni. A csecsemő hétfőn este hunyt el. Azt követően a levett torokváladékból mutatták ki a H1N1-vírus jelenlétét - közölte. Ha hamarabb tudják, hogy a vírus jelen van a kis szervezetben, valószínűleg akkor sem tudták volna bejuttatni a vírusölő gyógyszert, az ugyanis tabletta formájú - mondta a professzor, aki hangsúlyozta: a magzatokat és a csecsemőket csak a kismamák és környezetük oltásával lehet megóvni az újinfluenza vírusától. Jelenleg kilenc férfit, ugyanennyi nőt és tíz gyermeket ápolnak H1N1-érintettséggel Szegeden. Eddig összesen 309 főt vettek fel influenzaszerű tünetek miatt a klinikai központ intézményeibe, közülük 162 bizonyult H1N1-pozitívnak. Két felvett betegnél a vizsgálat még tart. Az Országos Epidemiológiai Központ Járványügyi Osztálya legutóbb december 23-án közölt adatai szerint a H1N1-fertőzéssel összefüggésbe hozható halálesetek száma 45. Hétfőn egy krónikus betegségben szenvedő, a H1N1 vírus miatt is kezelt idős nő halt meg Szegeden, így a mostani esettel együtt már 47 a fertőzéssel összefüggésbe hozható halálesetek száma. Az ünnepek alatt csaknem száz embert kellett kórházba vinni újinfluenza miatt, december 25-én és 26-án összesen 94-en kerültek kórházba, közülük tizenegyen szorultak gépi lélegeztetésre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.