Bulvár

Tűzijáték: csak legálisan vásároljunk! + HANG

Tűzijáték: csak legálisan vásároljunk! + HANG

2009. december 29., kedd
Tűzijáték: csak legálisan vásároljunk! + HANG

A leggyakrabban vásárolt tűzijátékok ára 1900-12000 forint között mozog, vásárlás és használat előtt mindenképpen érdemes tisztában lenni az erre vonatkozó szabályokkal is.

„A különböző méretű telepek legnépszerűbbek, melyekben sorba vannak kötve a robbanóanyagok – ezek hatásukban az igazi, ünnepi tűzijátékokat idézik. Sokan vesznek ezen kívül bombákat, amelyek között van olyan is, ahol egy vetőcsőbe több töltet is helyezhető” – ismertette a december 28–31. között legálisan vásárolható tűzijátékok típusait Kiss Sándor pirotechnikus. A szakembertől azt is megtudtuk, hogy a pirotechnikai eszközök tartására és használatára vonatkozó szabályozás érdemben nem változott, a szilveszterre vett eszközöket csak december 31-én este 18 órától január 1. reggel 6 óráig lehet felhasználni. A legtöbb vevő által keresett tűzijátékok ára 1900 és 12000 forint között mozog, egy személy alkalmanként nettó 3 kg tömegű tűzijátékot vásárolhat – tette hozzá az ország összes Tesco és Cora áruházának parkolójában árusító cég képviselője. A konténerekben egyébként minden nap van legalább egy hivatalos ellenőrzés: rendszeresen jár hozzájuk az APEH, a munkavédelem, a katasztrófavédelem, a rendőrség, a fogyasztóvédelem és a Vám- és Pénzügyőrség egyaránt.

Csak legális árustól!

Kiss Sándor szerint a legtöbb illegális árus Észak-Magyarországon és Budapesten működik, akik kihasználják, hogy az emberek összekeverik őket a szabályosan árusító kereskedőkkel. „Lehet, hogy olcsóbb az árujuk, de könnyen előfordulhat, hogy az általuk forgalmazott tűzijáték nem felel meg az előírásoknak, és ezzel több balesetet idézhetnek elő.” Bár petárdát a törvény rendelkezései szerint nem szabad sem tartani, sem forgalmazni vagy használni, ennek kereskedelme is virágzik az egész országban. A Rendőrség információi szerint 2009. január–szeptember között több mint kétmillió petárdát, kétszázezer illegálisan forgalmazott rakétát, csaknem kilencvenezer bombát, illetve harmincezer darab egyéb pirotechnikai eszközt – összesen mintegy 30 tonnányi terméket – foglaltak le a nyomozóhatóságok.

Hogyan igen és hogyan ne?

A szakember kiemelte, hogy a legálisan forgalmazott pirotechnikai termékeken mindig található magyar nyelvű felirat, jól érthető használati és kezelési útmutató, illetve baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetés is – ezért is nagyon ajánlott minden használat előtt elolvasni a használati utasítást. A törvény szerint a tűzijátékokat csak magánterületen lehet felhasználni – szigorúan tilos viszont alkalmazásuk középületben, sportlétesítményben, közlekedési eszközön, templomban, természetvédelmi területen és „C” tűzveszélyességi osztályba tartozó helyen!
Áchim Zsuzsa pirotechnikus a tűzijátékok felhasználásához és a balesetek megelőzéséhez néhány jó tanáccsal is szolgált. „Legveszélyesebb a rakéta, melynek iránya könnyen kiszámíthatatlanná válik, ha kicsit megsérül a vezetőbotja. Erre mindig nagyon oda kell figyelni a csomagolás kibontásakor és az elhelyezésekor. Mindig olyan helyen hozzuk működésbe a tűzijátékokat, ahol nem akadályozza semmi a kilövést – sem fölfele, sem oldalirányban! Indításkor mindig távolodjunk el tőle néhány méterre. Soha ne hajoljunk fölé és ha véletlenül nem indulna el, pár percig még ajánlatos várni, mert néha késleltetve is beindulhatnak a rakéták. Csak vízzel szabad hatástalanítani bármelyik eszközt!”

Visszaváltás…

A jogszabály szerint a megmaradt, fel nem használt tűzijátékot január ötödikéig vihetjük vissza a vásárlás helyére, ahol az eladó térítésmentesen és költség felszámítása nélkül köteles azt visszavenni. Áchim Zsuzsa elmondta, hogy mivel a felhasználást egyáltalán nem lehet ellenőrizni, így szinte senki nem viszi vissza a törvény által megadott időpontig az esetleg megmaradt pirotechnikai eszközöket. Nem árt ugyanakkor arra is gondolni, hogy aki bespájzolna otthon a fel nem használt tűzijátékból, az szabálysértést követ el, ami miatt komoly bírságot is kiróhatnak rá lebukás esetén. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság tűzijátékokra vonatkozó közleményét itt olvashatják.
Mielőtt használni kezdené megvásárolt pirotechnikai eszközeit, hallgassa meg Áchim Zsuzsa pirotechnikust.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.