Közélet

Szombattól megszűnik a szerb vízumkötelezettség

Szombattól megszűnik a szerb vízumkötelezettség

2009. december 18., péntek
Szombattól megszűnik a szerb vízumkötelezettség
kocsisorroszke

Felkészültek a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai arra, hogy szombaton nulla órától megszűnik a vízumkötelezettség Szerbiában, Montenegróban és Macedóniában Magyarország felé is - közölte Szilágyi Róbert határrendészeti szolgálatvezető pénteken Szegeden.

Az alezredes elmondta: a röszkei átkelő teljes kapacitáson működik majd, amit nemcsak az új, biometrikus útlevéllel már vízummentesen utazó szerb, montenegrói és macedón állampolgárok érkezése, hanem az ünnepekre Nyugat-Európából hazatérő vendégmunkások várható nagy száma is indokol. Erre a hétvégére meghosszabbították a tiszaszigeti határátkelő nyitva tartását, amelyet a téli időszakban szokásos délután négy óra helyett, este nyolcig használhatnak a magyar és szerb állampolgárok.

Tápi Lajos

, a szabadkai magyar főkonzulátus vezető konzulja a rendőrséggel közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta: december 19. után a főkonzulátus munkája egyszerűsödik. 2003 óta 700 ezer vízumot adtak ki Szabadkán. A piros, biometrikus útlevelek nem vízumkötelesek, azokkal félévente kilencven napot tartózkodhat tulajdonosa az Európai Unió területén. A kék útlevelekre a vízumkényszer továbbra is érvényes, és mivel az útlevelek mintegy húsz százaléka ilyen, ötödére csökken a forgalom a konzulátuson. Ezzel együtt csökken a vízumkiadás területén dolgozó munkatársak létszáma is.

Radics Róbert

a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a Nyugat-Európából hazatérő vendégmunkások Szerbia mellett Romániába is igyekeznek. Utóbbi forgalom jelentősen megnöveli a Szegeden áthaladó forgalmat, amely most jelentősen torlódhat, mivel az egyik fő útvonalon, a Kossuth Lajos sugárúton terelések vannak. Emiatt a szegedieket a tömegközlekedés használatára kérte. Csütörtökön, az Alföldi Koncessziós Autópálya (AKA) Zrt. közleményben tájékoztatta az MTI-t az M5-ös autópályán érkező vendégmunkások miatt várható torlódásról. A cég közölte: a rendőrséggel közösen 24 órás készenlétben figyelik a forgalmat, és torlódás esetén haladéktalanul beavatkoznak, és a médiát tájékoztatva azonnal az utazók tudomására hozzák a javasolt kerülőútvonalakat. Az AKA Zrt. a röszkei határállomás folyamatos, zavartalan forgalmának fenntartása érdekében ötnyelvű tájékozatót készített az alternatív útvonalról, a tompai határállomás megközelítéséről, ezt az utazók között osztják szét. Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. tájékoztatást kap a déli határátkelőknél esetleg kialakuló torlódásokról, amelyekről már az M1-es autópálya mátrixtábláin értesítik a járművezetőket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.