Egészség

Sürgősségi osztály Makón uniós támogatással

Sürgősségi osztály Makón uniós támogatással

2009. december 9., szerda
Sürgősségi osztály Makón uniós támogatással
„Olyan sürgősségi osztály lesz Makón, mint amilyet a Vészhelyzet sorozatban láthatnak” – szemléltette a Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézet főigazgatója, Baráth Lajos a fejlesztést. A Csongrád Megyei Önkormányzat által fenntartott intézmény TIOP-pályázaton nyert közel 270 milliót. A beruházás teljes költsége ennél 30 millió forinttal több, a különbözetet a fenntartó fedezi.

„Makó és a környező 16 település 51 ezres lakosságát szolgálja a sürgősségi ellátás fejlesztése” – hangzott el a pályázati sikert beharangozó sajtótájékoztatón. Baráth Lajos főigazgató elmondta, hogy a sürgősségi osztály kialakításával jelentősen javul a betegellátás biztonsága és minősége egyaránt. Makón keresztül halad a 43-as főút, melynek forgalma Románia és Bulgária EU-s csatlakozása után a többszörösére nőtt. A térségben két határátkelőhely is működik. A rendkívül nagy forgalmat lebonyolító útszakaszon számos közlekedési baleset történik, de természetesen nem csak ez indokolja a fejlesztést. A Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke,

Magyar Anna

azt hangsúlyozta, hogy nekik mint fenntartónak az is a feladatuk, hogy pályázatokat nyújtsanak be, és ha szükséges, biztosítsák az önerőt. „A megye jelentős önrészt vállalt, 30 milliót mi és a kórház állunk a fejlesztésből” – hangsúlyozta az elnök, aki elmondta, hogy a közel 300 milliós fejlesztésből 170-et eszközbeszerzésre fordítanak. Többek között hordozható EKG-val, defibrillátorral, mobil UH, mobil RTG, lélegeztető- és altatógéppel bővül a kórház eszközparkja.

Baráth Lajos

elmondta, hogy a beruházás a tervek szerint 2011 közepére fejeződik be. A fejlesztés során a mostani Sürgősségi Betegfogadó Helyet hatágyas Sürgősségi Osztállyá fejlesztik. A pályázat része továbbá a meglévő helikopter-leszállóhely korszerűsítése is.

Nem kapnak pluszforrásokat idén a kórházak

„Gyakorlatilag ez egy betegelhárító mechanizmus” – jelentette ki Magyar Anna annak kapcsán, hogy a pénzügy- és az egészségügyi miniszter által október 7-én aláírt megállapodást nem tartja be a kormány. Akkor abban állapodtak meg, hogy az egészségügyi intézmények még idén 6 milliárd forintot kapnak többletfinanszírozásként.

Székely Tamás

szakminiszter azonban kedden bejelentette, hogy csak jövő januárban utalják az összeget. „Nem elég, hogy egy évben háromszor változtattak a finanszírozási rendszeren, most a kormány az adott szavát is megszegi” – jelentette ki a megyei elnök, aki elmondta, hogy bár a fenntartónak nem feladata, a működtetésbe is be kell szállniuk. „Nem tehetjük meg ugyanis, hogy ha a kormány nem tartja a szavát, akkor lakatot tegyünk a kórházaink ajtajára. Ez nem érdeke senkinek” – tette hozzá. „Megállapodást kötöttünk a beszállítóinkkal, hogy a decemberre ígért plusztámogatást gyógyszerekre, élelmiszerre fordítjuk, hiszen biztosra vettük a miniszterek ígéretét. Ezért is komoly érvágás, hogy nem kapjuk meg a pénzt” – mondta Baráth Lajos. Magyar Anna a SZEGEDma.hu-nak elmondta, hogy még nem tudják, pontosan honnan tudnak 46 millió forintot átcsoportosítani a két kórháznak. „Ha a kormány tönkre akarja tenni az egészségügyet, akkor mi megvédjük. Mindenképp elő fogjuk teremteni az összeget” – hangsúlyozta a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke. Magyar Anna portálunknak kifejtette, hogy most elkezdik a 300 milliós beruházást a makói kórháznál, a megyei önkormányzat – mint fenntartó – ellátja ez irányú feladatát. Az elnök szerint az lenne a jó, ha a kormány is ezt tenné.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.