Sport

Őszinte és baráti ankét szegedi focicsapatokkal

Őszinte és baráti ankét szegedi focicsapatokkal

2009. december 5., szombat
Őszinte és baráti ankét szegedi focicsapatokkal
Immár hagyománnyá vált, hogy egy-egy szezon zárásaként a szegedi futballcsapatok a SZEGEDma.hu szervezésében együtt értékelik a félév teljesítményét a Gól büfében egy családias ankét keretében. Ezúttal a SZVSE is csatlakozott az összejövetelhez, s a Tisza Volán SC Szegeddel és az FK 1899 Szegeddel együtt beszélgettek a fociról. Az ankét kezdeteként portálunk kiosztotta a három együttes őszi félévben legjobb teljesítményt nyújtó játékosainak a könyvajándékot. A megye kettes FK-ban éppúgy, ahogy tavaly, a 10 találatot elérő Ács Sándort jutalmaztuk, a SZVSE-Gyálarét megyei első osztályú csapatából Völgyi Roland vihette haza az ajándékunkat, hiszen a csatár a félszezonban máris 20 (!) találatnál tart. A Volán NB III-as gárdájából pedig egy újoncot díjaztunk: Végh Ariel érdemelte ki elismerésünket.

Megtanulni átlépni a küszöböt

Az ünnepi hangulatot a szakmaiság váltotta. Főszerkesztőnk, Pintér M. Lajos a szakvezetőket, edzőt s klubelnököt kérdezett, hogyan értékelik csapatuk őszi szereplését. Először Buchholcz Gábor, a Tisza Volán Szeged SC edzője – akinek gárdája öt ponttal lemaradva az éllovas Orosházától a negyedik helyen telel – beszélt csapata teljesítményéről. A tréner szerint az utolsó két meccsel sajnos elrontották az egyébként kiváló őszi menetelést. Amivel előrébb tartanak Buchholcz szerint az, hogy egyrészről a fiatalok kezdenek felnőni a feladathoz, a harmadosztályú elvárásokhoz, másrészről sikerült egy szinttel jobb játékosokat igazolni nyáron, mint egy évvel ezelőtt. „Nagyon összesűrűsödött a mezőny, hiszen az első helyezettől mindössze öt pont választ el, viszont a kilencedik Vasas II. is csak hat pontra van lemaradva tőlünk. Reméljük, nem olyan tavaszt produkálunk, mint tavaly” – fogalmazta meg reményeit a szakember. Halkó Pál, a klub elnöke szerint a teljesítményük még inkább megbecsülendő annak tükrében, hogy a Volán a legkisebb költségvetésű együttes a bajnokságban. Nem találtak egy új támogatót sem, sőt a meglévők is csökkentették szponzorációjukat a válság miatt, ráadásul nagyon hiányzik az a 900 ezer forint is, amellyel a városi közgyűlés ismét csökkentette a támogatását. Az elnök szerint a fiúk többször álltak a siker kapujában, de mintha az az utolsó lépés hiányzott volna, hogy átlépjék a küszöböt. Az új szerzemény, Végh Ariel elmondása szerint a csapat nagyon „egybe van” és ez sokszor segíti át a brigádot a kritikus időszakokon. Mészáros Zoltán szerint neki nem az ESMTK elleni hazai pályán begyűjtött nagy pofon fáj, sokkal inkább az Orosháza elleni vereség és a százhalombattai pontvesztés nem fért bele az idei második félév mérlegébe.

Egy stadion, két csapat?

A SZVSE-Gyálarét háza táján a csapategységet még lehetne szorosabbra fűzni ugyan, de az eddigi szereplésük kiválónak mondható, annak fényében főként, hogy milyen nehéz, mostoha körülmények között készülnek olykor a vasutas fiúk – tudtuk meg Völgyi Rolandtól és az edzőtől, Sahin-Tóth Dezsőtől. A mester több részletbe is beavatta a jelenlévőket. Hallhattunk többek között arról, milyen nehéz hosszú időn át kapus nélkül gyakorolni, sötétben, félhomályban edzeni. „Mégis nagyon nagy erő van a klubban, hiszen a SZVSE az egyetlen olyan csapat közel s távol, amelynek a stadionja egyesületi kézben van” – emelte ki talán az egyik leglényegesebb elemét az estnek Sahin-Tóth. „Hiszen ha a Milán és az Inter is megfér egy arénában, akkor a mi városunkban is látni lehet a jövendőt. Egy széles összefogással – amihez többek között olyan kis lépéseken keresztül vezet az út, mint az ilyen párbeszédek – menthetjük meg, emelhetjük fel újra a város labdarúgását. Az elnökünk, Szokol Lajos is azért dolgozik, hogy ne rombolás legyen a szegedi sportban, hanem építkezés. Most például nagyon közel vagyunk már ahhoz, hogy a hátsó edzőpályánkat felújítsuk” – emelte ki az SZVSE trénere.

Egy igazán profi amatőr klub

Havas Péter, a szurkolókból alakult, s a szervezettség, a működés területén komoly fejlődési utat bejárt kék-fekete klub, az FK 1899 Szeged elnöke, miután megköszönte a másik két csapat és a SZEGEDma támogatását, kiemelte, hogy neki a legfontosabb egy minden szempontból tervezhető tavasz 2010-ben. Hiszen, mint mondta, ha nem érkezik Turján György illetve ha Ács Sanyi nem produkálja ismét azt a kiváló teljesítményt, amit előző szezonban, bizony bajba kerülhetett volna az újonc megye II-es alakulat. Jelenleg erős középcsapatként hat pontra van a dobogótól az FK. Hüvös Gábor, a szegediek játékosedzője is osztotta az elnök véleményét, s mint mondta nagy érvágást jelentett, hogy alapemberek sérültek meg, s nem igazán tudták érvényesíteni játékrendszerüket. Szerencsére az 5., 6. forduló környékén sikeresen váltottak át a 4-4-2-es felállásra, ami hatékonynak bizonyult. Így az alaphangon megfogalmazott elvárást sikerült teljesíteniük, a szezon kezdetekor 17-20 pont körül határozták meg a célt. Az FK 1899 Szeged együttese a hatodik helyen telel 17 ponttal, s a csapat legjobbja, Ács Sándor szerint a teljesítmény elfogadható, de ő a saját produkcióját mindig kritikus szemmel nézi, most az a célja, hogy a góllövő listán megelőzze az elsőt, aki eddig 12 találatot jegyezhet.

Összefogás és a „nagy visszatérők”

A csapatok az értékelések után egy kötetlen beszélgetés keretében értekeztek a szegedi foci jelenéről, jövőjéről, a lehetőségekről s a gátakról. Szóba került, hogy milyen nehéz például NB III-ban úgy erősíteni, hogy nem tudják megfizetni a kinézett játékost, mert időközben a rivális egyesületnél „nagyobbra nyílt a buksza”. (A Volánban egyébként egy belső középpályás és egy csatár kerestetik a dobogós remények eléréséhez.) Hallhattunk arról a problémáról is, hogy már az utánpótlás korú – legutóbb például egy 1996-os születésű – játékosok is járnak más csapatokhoz próbajátékra, akár külföldre is. És mekkora probléma az is, hogy az emberekből kiölik a haza foci szeretetét, pedig akár a harmadik, akár az alacsonyabb osztályokban is igen izgalmas rangadókat láthatna a publikum. Az FK részéről Havas Péter kifejtette, ha sikerül kettős meccseket játszani – ami függ a CSLSZ-től és a pálya működtetőjétől is –, akkor a kék-feketék szurkolótábora is buzdítja majd a rokon csapatot. Sahin-Tóth Dezső egy másik sajnálatos jelenségre is felhívta a figyelmet. Elmondása szerint hiába akar összefogni a két legnagyobb utánpótlásbázis, ha ellenérdekelt erők jelennek meg, és gátolják ezt az összefogást, igyekeznek külön utakat törni maguknak. Egy amúgy kiváló kezdeményezésként indult akadémiai rendszer a városban arra szerződött a Rendőr TE-vel és a Tisza Volánnal, hogy az óvodákból és az iskolákból a gyermekeket egybegyűjtik, edzik őket testnevelés órán, majd beépítik e klubokba. De eddig egyetlen egy gyereket sem kaptak három év alatt. Sahin-Tóth hozzátette, hogy az nem vezethet előre, ha egyik helyen elindul egy komoly összefogás, a másik oldalon meg visszajönnek olyanok, akik már elhagyták a szegedi focit, tanulmányokat írogatnak, megmondják, hogy ők jelentik a megoldást.. Az ankét zárásaként Nógrádi Tibor, az Együtt a Szegedi Labdarúgásért civil mozgalom vezetője kifejtette, hogy Szegednek ez a három csapata van. Ez a jövő, s bár nem fogunk dőzsölni, de egyre csak javul majd a helyzet, és a szegedi foci hamarosan a méltó helyére kerül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.