Egészség

Karácsonyi mentő- és orvosi ügyelet

Karácsonyi mentő- és orvosi ügyelet

2009. december 23., szerda
Karácsonyi mentő- és orvosi ügyelet
mento

Nincs külön készültség karácsonyra a mentőknél, akik az ünnepek alatt főként az étkezések okozta panaszok és az ilyentájt megszaporodó öngyilkosságok miatt kapnak több riasztást.

Cserjés Andrea

, a Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet orvos-igazgatója elmondta, hogy a központi orvosi ügyelet december 24-től hétfő reggelig folyamatosan szolgálatban van, mellette pedig természetesen éjjel-nappal dolgoznak a mentők is. „Karácsonykor egy átlagos hétvégének megfelelő személyzet áll készenlétben, megerősített szolgálatot csak szilveszter éjszakáján tartunk.” A régen általános gyakorlat – mely szerint karácsonykor a családosok, szilveszterkor az egyedülállók és a fiatalok kapnak kimenőt – már megszűnt. Ehelyett minden szolgálatot önkéntes alapon vállalnak el a mentődolgozók, a végleges beosztást az állomások vezetői készítik el. Az orvos-igazgatótól megtudtuk, hogy a karácsonyi riasztások többsége ugyanolyan rosszullétek miatt történik, mint egyéb napokon, ugyanakkor ebben az időszakban általában valamennyivel mindig magasabb az öngyilkosságok és a bőséges és néhol mértéktelen étkezések okozta (gyomor- és epe-) panaszok száma. Sürgősségi problémával hívhatják a 104-es segélyhívót vagy a felnőtt- és gyermek központi orvosi ügyelet számát: (62) 474 374. A szegedi kistérség orvosi ügyeleti rendelői a Kossuth Lajos sugárút 15-17. szám alatt találhatók (a mentőállomás mellett).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.