Gazdaság

Elindult a közúti forgalom a szegedi Boldogasszony sugárúton

Elindult a közúti forgalom a szegedi Boldogasszony sugárúton

2009. december 18., péntek
Elindult a közúti forgalom a szegedi Boldogasszony sugárúton

Megkezdődött Szegeden a felújított 1-es villamos Boldogasszony sugárúti szakaszának műszaki átadása, az autósok már használhatják a sugárutat; a kivitelezőnek a csaknem tíz napos késésért mintegy száz millió forintos kötbért kell fizetnie.

Nemes Szilvia

, a beruházást felügyelő Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. kommunikációs főmunkatársa az MTI-nek pénteken elmondta: december 15-én elkezdődött a műszaki átadás-átvétel, a kivitelező azt követően kihelyezte a KRESZ-táblákat, és átadta az autós forgalomnak az elkészült útszakaszt. A villamos forgalom akkor indulhat újra, ha a járat másik végállomása közelében, a Kossuth Lajos sugárút-Rókusi körút kereszteződésben is elkészül egy lámpás, többsávos körforgalom. A jelenleg érvényben levő szerződés szerint január közepére kell a kivitelezőnek újraindítani a villamosforgalmat - tette hozzá. Az átadási folyamat a Boldogasszony sugárúton csaknem egy hónapig tart, ez idő alatt kell elkészülnie a sugárúton a villamospályának, egy körforgalomnak, kerékpárútnak, és helyenként a járdákat is át kell építeni. Az 1-es villamosvonal felújítása a csaknem 30 milliárd forintos szegedi elektromos tömegközlekedés fejlesztési projekt legjelentősebb eleme, amely augusztus végén kezdődött. A 4,9 milliárd forintos költségű rekonstrukció első, decemberig tartó ütemében készült volna el a villamosvonal külső szakaszainak felújítása, egy többsávos, jelzőlámpás körforgalom a Rókusi csomópontnál, illetve egy kisebb körforgalom a Boldogasszony sugárút végén. Miután azonban az utóbbi helyszínen a munkálatok a december 5-i határidőre nem készültek el, a kivitelezőtől napi 10 millió forint kötbért kért a város a műszaki átadás napjáig, azaz december 15-ig. A 2010 októberéig tartó második ütem során a kivitelező - az A-Híd Építő Zrt., a SZEVIÉP Zrt. és az EuroAszfalt Kft. alkotta A-Sz-E Konzorcium - a villamosvonal belvárosi szakaszát újítja föl. A tömegközlekedés-fejlesztési projekt részeként épül meg Szegeden a 2-es villamosvonal csaknem 2,1 milliárd forintból. Az áramellátó állomásokat átépítik, és meghosszabbítják a 8-as trolibuszvonalat, valamint az egyik legforgalmasabb buszjárat nyomvonalán egy új trolibuszvonal épül. A projekt részeként kilenc új villamos, valamint tíz új csuklós trolibuszt is beszerez a város.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.