Kultúra

Eddig nem látott monumentális táncjáték a Bálaszínházban

Eddig nem látott monumentális táncjáték a Bálaszínházban

2009. december 16., szerda
Eddig nem látott monumentális táncjáték a Bálaszínházban

Jézus születésének történetét meséli el az a monumentális táncjáték, amelyet pénteken mutatnak be a szegedi Dóm téren felállított Bálaszínházban. A 42 perces történelmi produkció a bibliai eseményeket a folklór elemeivel ötvözi, de megjelenik benne a monda és a mesevilág is - közölte Medgyesi Konstantin, a Dóm Téri Advent sajtóreferense.

December 18-án, pénteken első ízben valósul meg a „Megye-karácsony” nap, amelyet a Csongrád Megyei Önkormányzat támogat. A hagyományteremtő kezdeményezés a Dóm Téri Advent rendezvénysorozat része. A nap színes kínálata a népszokások felelevenítését szolgálja; lesz mesélő-zenélő vándorgulyás, lacibetyár, néptánc bemutató és közös táncolás. A Megye-karácsony kiemelkedő programjának ígérkezik „A betlehemi csillag” üzenete című történelmi táncjáték a Bálaszínházban délután 3 órakor. „A karácsonyi témájú darab a megye felkérésére készült, két hónap alatt. Címéhez híven, az ünnep valódi lényegét és hangulatát próbálja közvetíteni minden ember felé. Ezért, az autentikus népzenét modern módon hangszereltük, így az összes korosztály számára érdekes lehet. Szeretném, ha ez a táncos-zenés produkció az egymás iránti odafigyelésre és a család fontosságára hívná fel a figyelmet” - mondja Doktor László a darab rendező-koreográfusa, aki 43 éve foglalkozik néptánccal, és másfél évtizede ír forgatókönyveket is. „A betlehemi csillag üzenete” Jézus születésének történetét meséli el a népzene, a dal és a tánc nyelvén, az ősidőktől kezdve, Ábrahámon át, egészen a Háromkirályok köszöntéséig. A 42 perces történelmi táncjáték érdekessége, hogy a bibliai eseményeket a folklór elemeivel ötvözi, megjelenik benne a monda és a mesevilág is. Az eredetileg szabadtéri produkcióban erdélyi és makói tánccsoportok betlehemes és mezőségi viseletben lépnek fel. A minden szempontból nagyszabású darab 55 szereplős. A látvány, a táncok és díszletek harmóniája, kidolgozottsága valódi ünnepi hangulatot teremtenek az egész család számára. Az időjárásra tekintettel, a történelmi táncjáték a Bálaszínházban kerül előadásra - tájékoztatta portálunkat a sajtóreferens.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.