Kultúra

Dél-alföldi és délvidéki betlehemesek a Dóm téren

Dél-alföldi és délvidéki betlehemesek a Dóm téren

2009. december 10., csütörtök
Dél-alföldi és délvidéki betlehemesek a Dóm téren

A Dóm Téri Advent pénteken és vasárnap dél-alföldi és délvidéki betlehemes csoportokat lát vendégül. A közel féltucatnyi amatőr, 5-25 főből álló színjátszó társulatok a karácsonyi ünnepkör legelterjedtebb szokását, a betlehemjárást jelenítik meg a vásározóknak - tájékoztatott Medgyesi Konstantin, a Dóm Téri Advent sajtóreferense.

„A Vajdaságból érkezők játéka már hagyománynak számít a Dóm téren, valósággal követelik őket a látogatók. Fontosnak tartjuk ennek a szép hagyománynak az évenkénti bemutatását, mivel ezek az előadók üde, tiszta színfoltjai a magyar kultúrának. Olyannyira hitelesek, hogy mint elődeik, ők is teljesen váratlanul toppannak majd be közénk. A hétvégén közel húszezer látogatóval számolunk, közülük néhány százan biztosan találkozni fognak velük”- vélekedik

Mocselini Rudolf

főszervező. A betlehemjárás egy igazi, megőrzésre méltó magyar népszokás. Elnevezése Jézus születési helyére, a bibliai Betlehem városához kötődik. Az egész Kárpát-medencében ismert hagyomány, mely hídként köti össze a magyarságot. Régen szigorú szabályai voltak a játéknak, szereplői lehettek, akik egészen Vízkeresztig nem járhattak kocsmába, a lányokhoz a fonóba és világi énekeket sem énekelhettek. A Dóm Téri Advent betlehemezői a pillanat varázsát teremtik meg. Váratlan megjelenésük, autentikus öltözetük, énekeik és rigmusaik a Délvidék magyar karácsonyait elevenítik fel. A társulatok saját lakóhelyükön, mai is élő szokásként járnak házról-házra és mutatják be betlehemeseiket. Előadásaik a falusi színjátszás gyöngyszemei, melyek igaz módon visznek közelebb mindenkit karácsony misztériumához. A vajdasági betlehemjárók pénteken és vasárnap meglepetésszerűen bukkannak majd fel, és a vásári forgatagot körbejárva mesélik el Jézus születésének történetét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.