Kultúra

Budapesti és szegedi koncert az UNICEF javára

Budapesti és szegedi koncert az UNICEF javára

2009. december 22., kedd
Budapesti és szegedi koncert az UNICEF javára

Következő hangversenyét az UNICEF javára adja a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar szerdán Szegeden, csütörtökön pedig a Művészetek Palotájában.

Az együttes sajtóirodájának közlése szerint

Beethoven

Missa Solemnis című oratorikus alkotásának szólistái

Sümegi Eszter, Mester Viktória, Horváth István

és

Kovács István

lesznek, a zenekart

Kocsis Zoltán

vezényli. A Nemzeti Filharmonikusok (NFZ) 2006 óta az UNICEF kinevezett jószolgálati nagykövete. A követi megbízást a brit színész,

Roger Moore

adta át

Kocsis Zoltán

főzeneigazgatónak, majd 2008-ban fel is lépett velük

Prokofjev

Péter és a farkas című zeneművének narrátoraként. A Nemzeti Filharmonikusok koncertjeivel 2005 óta minden évben hozzájárul ahhoz a csaknem két és félmillió dollárhoz, amellyel az UNICEF segíti a világ nehéz sorban élő gyermekeit. A Missa Solemnist 1818 és 1823 között komponálta a zeneszerző. A zenetörténet az öt tételes alkotást a leghatalmasabb Beethoven-műnek tartja, amely a legfájdalmasabb vajúdások közepette született. A kompozíció sorsa is elég nehéz volt, a zeneszerző sokaknak felajánlotta előfizetéses megjelenésre, de kortársaitól sem kapott ajánlatára választ. Végül a mainzi

Schott

jelentette meg, már Beethoven halála után. Bécsben, a Kärtnerthor Theaterben csak töredékesen adták elő 1824-ben, a Missa Solemnis első teljes bemutatóját Szentpéterváron tartották. A Missa utolsó szakaszában, az Agnus Deiben békezene hangzik föl - ez teszi a karácsonyi ünnepkör méltó műsordarabjává.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.