Bontják már a „Lófarát” – FRISSÍTVE

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A Reök-palota előtti teret – ígéretéhez híven – december elején munkaterületté változtatta a belváros rekonstrukciójának e szakaszát végző ATV Szeged Konzorcium. Bár a városvédők továbbra is bíznak abban, hogy a 3. honvéd huszárezred hősi emlékműve a helyén marad, a teret a szoborkerttel együtt napokon belül feltúrják. A városvédők Hiller Istvánhoz fordultak, akinek igen tanulságos levelét is közzétesszük.

A belváros kiszélesítését célul kitűző rekonstrukció mindkét végpontjánál elkezdődtek a munkálatok. Nemrég a Mars téren hajtottak végre feszült hangulatú területrendezést, csütörtök reggel pedig a Reök-palota előtti területet zárták el az autós forgalom elől, jelezvén, a munkafolyamat első ütemeként felszedik a burkolatot, kicserélik a felújításra szoruló vezetékeket. A környéken áruló kereskedők a karácsonyi forgalmuk miatt aggódnak, de a belváros MSZP-s képviselője ígéretet tett: kártalanítják őket, az IKV csökkenti a bérleti díjakat erre az időszakra.
A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület elnöke, v. Szilágyi Árpád több mint egy éve harcol azért, hogy a felújítások ne sértsék a kegyeleti helyként létesült 3. honvéd huszárezred szobrát s annak szoborkertjét. A hagyományőrző szerint az építési, bontási engedélyek kiadása körül és más esetekben is történtek szabálytalanságok, de mivel az egyesületnek nem ismerték el ügyféli minőségét, nem tudták megtámadni a közigazgatási eljárásokat, így most az ügyféli minőségük elutasítása ellen nyújtottak be óvást. A város azonban lezártnak tekinti az ügyet, Mózes Ervin címzetes főjegyző szerint minden a törvénynek megfelelően zajlik a Reök-palota előtti tér rendezése körül. A városvédőt nem nyugtatta meg a jegyzői állásfoglalás, több levelet is írt politikusokhoz, intézményvezetőkhöz. Lezsák Sándor országgyűlési képviselő segítségével még az oktatási és kulturális miniszterhez, Hiller Istvánhoz is eljuttatta kérdéseit, melyre a miniszter részletesen felelt, kifejtve többek között azt is, hogy a térrendezéssel nem sérül az örökségvédelem. Szerdán Szilágyi a köztársasági elnök, Sólyom László titkárságán járt, ahol szintén átadta levelét.
Az ATV Szeged Konzorciumot vezető Arcadom Zrt. nyilatkozata szerint márciusra készül el a Kölcsey utca és a Reök előtti tér rendezése.

Cikkünkre reagálva a hagyományőrzők elküldték Hiller István válaszát rövid kommentár kíséretében:
A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület tudatni kívánja, hogy Lezsák Sándorhoz, az Országgyűlés alelnökéhez írt válaszlevelében Hiller István miniszter is elismeri, hogy a hősi emlékmű körüli kegyeleti kert kerítésének bontásához nincs jogerős építési engedély.
Az Egyesület Megyei Bírósághoz benyújtott, az emlékmű áthelyezésére kiadott engedéllyel kapcsolatos felülvizsgálati kérelmében kérte a határozat végrehajthatóságának felfüggesztését. A törvény szerint a határozat addig nem hajtható végre, amíg a bíróság nem hoz külön döntést a végrehajtás felfüggesztésre irányuló kérelemről.

Hiller István levele ITT olvasható.

no images were found

Előző sztori

Óvodai betörés Szegeden – elfoglalt rendőrök

Következő sztori

Fidesz: hol vannak a Mars teres dokumentumok?