Közélet

A szerb külügyminiszter volt az első vízummentes határátlépő a schengeni övezetbe + HANG

A szerb külügyminiszter volt az első vízummentes határátlépő a schengeni övezetbe + HANG

2009. december 19., szombat
A szerb külügyminiszter volt az első vízummentes határátlépő a schengeni övezetbe + HANG

Vuk Jeremic szerb külügyminiszter volt az első, aki péntek éjfél után vízummentesen léphetett be Szerbiából a schengeni övezetbe a röszkei határátkelőnél.

A politikus rögtönzött sajtótájékoztatóján az európai integráció felé tett fontos lépésnek nevezte a vízummentességet, "amelyre már húsz éve vártak". Vuk Jeremic kijelentette, a következő lépés Szerbia uniós taggá válása. A külügyminiszter, mint mondta, biztos benne, hogy ez bekövetkezik, s így Szerbia már nemcsak földrajzi értelemben fog Európához tartozni. A politikus szimbolikusnak nevezte, hogy a vízummentesség érvénybe lépésére pont Szent Miklós napján került sor. Vuk Jeremic, mint az első vízummentesen a schengeni övezetbe lépő szerb állampolgár egy emléklapot vehetett át Éberhardt Gábor alezredestől, a Szeged Határrendészeti Kirendeltség vezetőjétől. A vízummentesség bevezetését magyar és szerb újságírók tucatjai várták a határátkelőhelyen. Éjfél után kisebb kocsisor alakult ki az átkelőnél, és sokan voltak olyanok is, akik a gyalogosan léptek be Magyarországra, és a vízummentes határátlépést követően vissza is fordultak. Néhány perccel éjfél után vajdasági magyarok nagyobb csoportja is megérkezett az átkelőhöz, többüknél piknikkosár és pezsgő is volt. Az ünneplők között feltűnt Körmöci Károly, Magyarkanizsa korábbi polgármestere, aki a vajdasági város magyarországi testvértelepülése, Röszke polgármesterével, Borbásné Márki Márta koccintott az ünnepi alkalomból. Az Európai Unió tagországainak belügyminiszterei november végén hagyták jóvá azt a rendeletmódosítást, amely lehetővé teszi, hogy Szerbia, Macedónia és Montenegró állampolgárai vízummentesen léphessenek az EU területére. A módosítás december 19-től lépett hatályba, és a három érintett ország polgárai legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak uniós országokban vízum nélkül. A beutazási engedély kötelezettségének eltörlése az uniós tagállamokon kívül a schengeni zónához tartozó Izlandra, Norvégiára és Svájcra is vonatkozik. A brüsszeli miniszteri határozat nem vonatkozik Bosznia-Hercegovinára és Albániára. Ezen országok esetében jövő tavasszal újabb értékelést készít a bizottság, amelynek az volt az álláspontja, hogy e két ország még nem teljesítette a vízummentességhez szükséges feltételeket. Ezek között szerepelnek bizonyos biztonsági előírások a vízumkiadásra és az útlevelekre vonatkozóan, illetve a határok biztosítása.
eberhardvukjeremic
Hanganyag: Éberhardt Gábor alezredes és Vuk Jeremic szerb külügyminiszter üdvözlik egymást.
tuczakovszilvana
Hallgassa meg Vuk Jeremic szerb külügyminiszter üzenetét Tuczakov Szilvána, a CSMRFK sajtószóvivőjének tolmácsolásában.
bohateva
Hallgassa meg Bohat Éva horgosi lakossal készült hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.