„Az én Botka Lacim”: megnyílt a tárlat! + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A KDNP székházban nyitották meg az októberben a Fidelitas és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) szegedi szervezete által meghirdetett rajzpályázatra érkezett művekből álló kiállítást.

A szeptember végi szegedi közgyűlés óta van napirenden a város vezetőinek sorában Botka Lászlót is megörökítő festmény ügye, melyről a polgármesteri kabinet részéről sorra egymásnak ellentmondó hírek jelentek meg (megrendelték vagy sem, ki fizette ki, hová került stb.).
Október közepén hirdetett rajzpályázatot Haág Zalán önkormányzati képviselő, az IKSZ szegedi elnöke és Velő Miklós, a Fidelitas helyi elnöke azzal a céllal, hogy a pályázók bemutassák, milyennek látják a város vezetőjét. A beérkezett művek zsűrizését követően tucatnyit ki is állítottak a Kereszténydemokrata Néppárt székházában.

A megnyitón Haág Zalán örömét fejezte ki a humoros ötlet megvalósulása felett, de kiemelte az elkeserítő tényeket is: a polgármester sorozatos hazugságait és a város költségvetésének utólagos meghamisítását egy helyi önkényuralom megnyilvánulásaiként jellemezte. A képviselő ennek a hatalmi arroganciának tudta be azt is, hogy a pályázók többsége anonimitást kért.
Az alkotók sokféle technikával dolgoztak: volt, aki a kézi rajzot részesítette előnyben, többen inkább a modern grafikai programok tudását használták ki egy-egy montázs vagy karikatúra készítésénél. Botka László a képeken változatos külsőkben jelenik meg: építőmunkás az M43-as mellett, sarlóval narancsot koncoló politikus, a Dóm téri panteon alakja, Barack Obama, Mona Lisa, Marylin Monroe vagy éppen Gyurcsány-árnyékot vető szónok. A zsűri a pünkösdi királyként ábrázolt polgármestert tartotta a legjobb ábrázolásnak és nevezte a pályázat győztesének.

A kiállítást gazdagította egy Oláh János fideszes képviselő által hozott polgármesteri portré is, melynek a „Magány 2010 decemberében” címet adták. A festmény névtelenséget kérő adományozója a SZEGEDma.hu szerkesztőségén keresztül szerette volna művét eljuttatni a tárlatra.

„Az én Botka Lacim” című kiállítás év végéig – természetesen ingyen – tekinthető meg a KDNP székházában. A pályaművek tovább sorsáról a szervezők később döntenek.

no images were found

Előző sztori

Épül a rókusi körforgalom

Következő sztori

Vajdasági Magyar Kalendárium a Rendezvényházban