Gazdaság

Uniós pénzek a Homokhátság közösségi közlekedésének fejlesztésére

Uniós pénzek a Homokhátság közösségi közlekedésének fejlesztésére

2009. november 11., szerda
Uniós pénzek a Homokhátság közösségi közlekedésének fejlesztésére

Kicsik, ha összefognak

A Homokháti Önkormányzatok közösségi közlekedéséhez kapcsolódó összehangolt infrastruktúra fejlesztése című uniós pályázaton 276 millió forintot nyert a Homokháti Önkormányzatok Kistérségfejlesztési Társulása. A beruházás teljes értéke 336 millió, a hiányzó összeget Ásotthalom, Domaszék, Mórahalom, Pusztamérges, Röszke, Ruzsa és Zákányszék önkormányzata teremti elő.

Nógrádi Zoltán,

Mórahalom polgármestere sajtótájékoztatón ismertette a projekt részleteit: központi buszvárók felújítására, akadálymentesítésére, új megállók kialakítására, bel- és külterületi buszvárók építésére/felújítására/cseréjére, buszfordulók építésére, buszparkolók kialakítására kerül sor, ami nagymértékben javítja majd a közösségi közlekedés feltételeit és megkönnyíti, komfortosabbá teszi a külterületeken élő népesség mintegy 37,5%-ának az életét. Október 15-én írták alá az érintett felek a támogatási szerződést, és 2010 őszére szeretnék befejezni a nagyberuházást.

Kozma József

, a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke arról beszélt, hogy a világválságból csak új fejlesztésekkel, a jövőre koncentráló infrastrukturális beruházásokkal lehet győztesen kikerülni. 25 nyertes pályázat volt a régióban, ebből 12-őt Csongrád megye vitt el, összegszerűen a 3,8 milliárd forint nagyobb része megyénkben hasznosul majd – ecsetelte az elnök. Kozma szerint kiemelt és fontos beruházásról van szó, amely arról tanúskodik, ha összefognak, a kicsik is többet nyerhetnek. Amint elkészül a projekt, nagymértékben javulni fog az itt élő emberek elérhetősége, ezáltal pedig közérzetük és biztonságérzetük is jobb lesz.

Borbásné Márki Márta

, Röszke polgármesterasszonya a településen elvégzendő beruházásokról szólt, amelyek összértéke 78 millió forint, ebből 15 millió önerő. A tervek szerint áthelyezik a buszfordulót, az autóbuszvonalak megújításával pedig a külterületek lakói könnyebben eljuthatnak Röszkére, a környező településekre, Mórahalomra és Szegedre. Zákányszék polgármestere,

Matuszka Antal

a kialakítandó akadálymentesített, szociális blokkal ellátott új autóbuszváróról beszélt. Elmondta: a 19 autóbuszváróból 14-et újítanak fel, 5 pedig teljesen újjáépül. A tervekben szerepel még a belterületi buszforduló kibővítése és új gyalogátkelők kialakítása. Az infrastrukturális fejlesztést komplex programmá teszi az egységes arculati elemekkel készülő tájékoztatási és információs rendszer (informatikai hálózat és információs táblák, egységes közlekedési kiadvány megjelentetése), valamint az elérhetőséget javító kerékpártárolók kihelyezése a köz- és csomópontokban.


Homokháti polgármesterek sajtótájékoztatója

in

Csongrád County

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.