Egészség

Új vírus: Az iskolákat nem kell bezárni, újabb két haláleset történt

Új vírus: Az iskolákat nem kell bezárni, újabb két haláleset történt

2009. november 13., péntek
Új vírus: Az iskolákat nem kell bezárni, újabb két haláleset történt

Nem valószínű, hogy az új influenzajárvány miatt olyan döntés születne, hogy az ország összes iskoláját be kell zárni - közölte az országos tiszti főorvos helyettese pénteki, budapesti sajtótájékoztatón. Molnár Kornélia ezt a járvány jellegével magyarázta. Az új vírussal összefüggésben újabb két magyarországi haláleset történt. A miniszterelnök szerint egyszerűbbé kellene tenni a vakcinához való hozzájutást.

Arató Gergely

, az oktatási tárca államtitkára elmondta: ahol eddig a vírus miatt tanítási szünetet rendeltek el, ott várhatóan hétvégén vagy a kötelező tanítási órákon túli tanítással pótolják a kieső napokat. Az intézményeknek, amikor a tanítási szünetet kezdeményezik az ÁNTSZ véleményének kikérése után célszerű a döntést meghozni - közölte. Nagyobb területen, megye, főváros esetén a jegyző jogosult dönteni, az érintett települési önkormányzatok jegyzőinek véleményét ki kell kérnie és tájékoztatni kell az oktatási minisztert. Ilyen döntésről, vagy hogy felmerült volna ilyen lehetőség pillanatnyilag nincs információ - jegyezte meg az államtitkár. A tárca államtitkára kifejtette: egy esetleges országos járvány esetén az oktatási tárca vezetője mérlegeli, hogy a kieső tanítási napokat azok átrendezésével, a szünetek átalakításával vagy a tanév meghosszabbításával pótolják-e. A tanév rendje rögzíti azt is, hogy az általános iskolák öt, a középiskolák nappali tagozaton hat munkanappal szabadon gazdálkodhatnak.

Molnár Kornélia

beszámolt arról, az iskolai oltások szervezése folyamatos, eddig mintegy 130 ezer adag vakcinát szállítottak ki az intézményekben. A kistérségi intézetek folyamatosan gyűjtik az igényeket, és a kiszállítás is folyamatos. A megrendelt mennyiséget minden iskola megkapja. Az oltási kampány várhatóan december 18-án zárul - hangsúlyozta. Új influenzavírus miatt két újabb haláleset történt Magyarországon. Velük együtt hétre emelkedett a vírussal összefüggő magyarországi halálesetek száma. Az ÁNTSZ közlése szerint egy 55 éves Jász-Nagykun-Szolnok megyei férfi és egy 73 éves csongrádi román állampolgárságú nő az áldozat. A tájékoztatás szerint mindkettejük alapbetegsége súlyos keringési probléma volt, kórházba már tüdőgyulladással kerültek. Boncolásuk után derült ki, hogy szervezetükben jelen volt a H1N1-vírus, és feltehetően a vírus szövődményeként alakulhatott ki a tüdőgyulladás. Védőoltást egyikük sem kapott. Legutóbb november elején jelentette be az egészségügyi miniszter, hogy egy krónikus tüdőbetegségben szenvedő 15 éves szentlőrinckátai fiú halt meg a szolnoki kórházban, akinél még életében kimutatták az új influenzavírust. Ő volt az ötödik áldozat.

Bajnai Gordon

kormányfő azt kérte az egészségügyi minisztertől, hogy tegye a jelenleginél is egyszerűbbé a H1N1 vakcinához való hozzájutást, hogy akik be akarják oltani magukat, minél egyszerűbben és gyorsabban megtehessék ezt. Erről a miniszterelnök római látogatása során beszélt az újságíróknak. A kormányfő kiemelte: Magyarország sokkal jobban áll vakcina-ügyben, mint a legtöbb európai ország. Van vakcinánk, megszervezett ellátásunk, amit tovább szeretnénk javítani - fogalmazott. Az MTI úgy tudja: a kormányzat nem elégedett a jelenlegi oltási rendszerrel, mert hiába rendelkezik elsőként Európában milliós nagyságrendben H1N1 elleni oltóanyaggal, az nehézkesen, akadozva jut el az emberekhez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.