Közélet

Tüntetnek a tejtermelők csütörtökön

Tüntetnek a tejtermelők csütörtökön

2009. november 3., kedd
Tüntetnek a tejtermelők csütörtökön

Több helyszínen is demonstrálnak a tejtermelők csütörtökön az országban, hogy felhívják a figyelmet tarthatatlannak ítélt helyzetükre - közölte Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnökhelyettese, a demonstrációs bizottság vezetője kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Istvánfalvi Miklós

szerint az Európai Unió és a magyar agrártárca által az utóbbi időben bejelentett intézkedések érdemben nem javítanak a termelők kilátásain. Az EU-tól származó pénz literenként 50 fillérnek megfelelő támogatást biztosít, míg a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által előrehozott literenként több mint 8 forintos támogatást nemcsak a magyar tejtermelők kapják meg, hanem az unió többi tejtermelője is. Így ez utóbbi a demonstrációs bizottság vezetője szerint nem jelent érdemi segítséget. A szakember hozzátette: az előrehozott kifizetés mellett a többi támogatás - amit az FVM ígért a tejtermelőknek - kifizetése még bizonytalan. Ezeket a termelők legkorábban jövőre, vagy 2011-ben kaphatják meg - állította Istvánfalvi Miklós. Hozzátette: ugyanakkor a felvásárlók már bekalkulálják áraikba az összességében 22-23 forintos literenkénti beígért támogatást. A tejtermelők azért elkeseredettek, mert míg 2007 végén, 2008 elején még literenként 95 forint körül volt a tej felvásárlási ára, addig most 55-60 forintot kapnak a tej literjéért. Az önköltség pedig literenként eléri - termelőtől függően - a 75-85 forintot. Ezért megkezdődött az állatok levágása, így jövőre akár 30 százalékkal is kevesebb lehet a tejelő tehén Magyarországon, mint most. Pillanatnyilag a tehenek száma hazánkban mintegy 340 ezer, ebből a ténylegesen tejet adó tehenek száma 190 ezer. Az úgynevezett kettős hasznú állatok - köztük tejet is adók - száma összesen 250 ezer - hangzott el a sajtótájékoztatón az MTI kérdésére. Emellett az áruházakban sok az import termék. A sajtóértekezleten jelenlévő szakemberek egy doboz Spanyolországból származó, úgynevezett hosszan friss tejet mutattak az újságíróknak, amit 100 forint alatt árulnak két nagy áruházlánc üzleteiben. Ezért is tüntetnek csütörtökön nemcsak Budapesten az FVM előtt, hanem feldolgozó üzemek, áruházláncok üzletei előtt például Szegeden, Győrben és Alsónémediben. Ám Istvánfalvi Miklós úgy vélte, még csütörtökig további helyszíneken is lehet tüntetés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.