Sport

Tandari Jánosra emlékeztek – HANGANYAGGAL

Tandari Jánosra emlékeztek – HANGANYAGGAL

2009. november 10., kedd
Tandari Jánosra emlékeztek – HANGANYAGGAL
Megható ünnepségen avatták fel Tandari János emléktábláját. A nyolc éve elhunyt rallyversenyző és szegedi ügyvéd a mai napig a legsikeresebb navigátor. Társa, Ferjáncz Attila elérzékenyülve emlékezett kedden a Madách utca 19. szám alatt elhelyezett tábla előtt.

Emléktáblát avattak

Tandari János

emlékére Szegeden a Madách utca 19. szám alatt, ahol a magyar autósport kiemelkedő alakja élt és dolgozott. Az egykori híres Ferjáncz-Tandari rallypáros navigátora 2001-ben hunyt el. Az ünnepségen barátok, pályatársak emlékeztek és helyezték el koszorúikat, fehér szegfűiket. A Magyar Autóklub Dél-Alföldi Regionális Szervezete nevében

Lehmann István

felidézte Tandari János autós pályafutását. A 61 éves korában elhunyt ügyvéd nyolc bajnoki címével minden idők legsikeresebb magyar navigátora. Ezenkívül 23-szor nyert párjával,

Ferjáncz Attilával

Európa bajnoki futamot és kétszer lettek EB bronzérmesek. „Jánost közelről nem ismertem, nagyságáról rengeteget hallottam, a róla megjelent hírek közel hozták hozzám” – emlékezett Lehmann István. Tandari János itinerjei, pályarajzai, ami alapján századmásodperc pontossággal adta az utasításait sofőrjének, Ferjáncz Attilának a versenyzők között is híresek voltak. „A navigátornak egy verseny alkalmával több tízezer infót kell közölni nagy biztonsággal sofőrjével. János ennek is a mestere volt” – hallottuk az emléktábla előtt álló Lehmann Istvántól. Tandari János nemcsak a sportban volt elismert, hanem ügyvédi körökben is.

Kertész József

, a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke főhajtással tisztelgett kollégája emléktáblája előtt. „János 1966-ban kezdte ügyvédi munkáját, majd a 3. számú ügyvédi munkaközösséget vezette Szegeden. Olyan volt, mint navigátorként az autóban: precíz és kitartó. Barátja voltam. A mai napig nem dolgoztam fel, hogy nincs köztünk” – emlékezett Kertész József. A magyar rallysport egyik legnagyobb alakja, a sofőrök között kilenc magyar bajnoki címével abszolút ranglistavezető Ferjáncz Attila végig meghatódva, fejét lehajtva állt az emléktábla előtt. Elcsukló hangon, elérzékenyülve, könnyes szemekkel próbálta felidézni kapcsolatát Tandari Jánossal, azzal az emberrel, akivel sokszor kritikus helyzeteket kellett megoldani. Mindig sikerült. Egy alkalommal azonban Ferjáncz Attila sem segíthetett, úgy ahogy az érte aggódok sem tudták megmenteni életét nyolc évvel ezelőtt. „Barátom, testvérem volt. Most is úgy érzem, János itt van köztünk” – mondta az érzelmeit nem palástoló egykori kiváló autóversenyző.

Hallgassa meg a Ferjáncz Attilával készült beszélgetést!

ferjancz
Ferjáncz Attila közel két évtizedet töltött egy autóban Tandari Jánossal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.