Kultúra

Színház bálából a Dóm téren - PANORÁMA

Színház bálából a Dóm téren - PANORÁMA

2009. november 23., hétfő
Színház bálából a Dóm téren - PANORÁMA

Bálából épül színházterem az ország egyik legpatinásabb közterén, a szegedi Dóm mellett. A karácsonyig működő színház falai nyolcszáz bála szalmából állnak majd. A Dóm Téri Advent programsorozat keretében idén több mint száz rendezvény várja az érdeklődőket.

Itt lesz látható az ország legnagyobb adventi koszorúja is. A tíz méter átmérőjű, gigantikus méretű koszorú súlya meghaladja az egy tonnát. A nyolcszáz bálányi szalmát Soltról hozták Szegedre. Ebben az esztendőben rossz volt a szalmatermés, ezért a szervezők számára komoly kihívást jelentett, hogy előteremtsék a Dóm téri Bálaszínház számára a kellő mennyiségű szalmát. A Dóm Téri Advent jellegzetessége az is, hogy a kézműves vásár látogatói a tér közepén égő tűz mellett melegedhetnek, így biztosítva a meghitt hangulatot egy-egy jóízű beszélgetéshez. A négy hét során várhatóan kétszáz mázsa fát tüzelnek majd el. A tüzelőfa Erdélyből, Kőrispatak mellől érkezik. Az óriási méretű adventi koszorún önmagában a négy gyertya súlya megközelíti a két mázsát. A gyermekek számára minden bizonnyal a rejtélyes bálalabirintus lesz a tér legkedveltebb része. A Dóm Téri Advent a vidéki Magyarország legnagyobb szabású karácsonyi vására és rendezvénysorozata. Az Ördögszekér tizedik éve szervezi a szegedi Dóm téren adventi programjait. Százezer feletti látogatószámával az esemény a dél-alföldi régió meghatározó rendezvényévé vált. „Szükség van a meghitt közösségi ünnepekre. A szegedi Dóm Téri Advent bizonyítja, hogy egy különleges hangulatú adventi vásár nem csak a világvárosok, Bécs vagy Budapest kiváltsága” – mondja

Mocselini Rudolf

főszervező. A hatalmas adventi koszorú összerakása és a tér beépítése a hét végén megkezdődött, várhatóan öt-hat napot vesz igénybe az építési munka. A rendezvénysorozat idején a Dóm tér gyertyafényes díszkivilágítást kap. November 27-től december 22-ig a Bálaszínházban több mint száz ingyen megtekinthető kulturális program várja a Dóm térre látogatókat. A kézműves vásár minden nap nyitva lesz az adventi időszak alatt, a régiségek vásárát pedig hétvégente rendezik meg. A szervezők idén közel százötvenezer látogatóval számolnak. A Dóm Téri Advent részletes programja és más információk:

www.domter.hu


Adventi vásár és bálaszínház építése

in

Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.