Vélemény

Szaxofon, tangóharmonika, cimbalom

Szaxofon, tangóharmonika, cimbalom

2009. november 6., péntek
Szaxofon, tangóharmonika, cimbalom

Szegedi Jazz Napok

Pontosan harminc éve pokróccal és hátizsákkal érkeztem Szegedre, az IH színpadán az akkor harminc éves Szaniszló János zenélt. Könnyed fejszámolás; a zongorista idén hatvan éves. Én Szegedre költöztem, hátizsákra már nincs szükségem. Az apropó a Jazz Napokon a kerek számokon túl, hogy a rendezvény nyitó zenekara éppen a Szaniszló Quintet lesz. A szegedi csapat mellett ütős a magyar felhozatal, Bacsó Kristóf zenekara után vasárnap színpadra lép Dresch Mihály, aki mellett cimbalmon Lukács Miklós, tangóharmonikán David Yengibarjan zenél. Jómagam csak erre a koncertre is váltanék jegyet.

A külföldi zenekarok választásánál a szervezők törekedtek a megfizethető, de a jazzéletben elismert zenészek felléptetésére. Marilyn Mazur (1955) New York-i születésű dobos, ütőhangszeres, énekes, zeneszerző. Lengyel és afro-amerikai szülőktől származik, hat éves korától Dániában él. Neve világszerte ismert, a Dán Művészeti Alapítvány életmű-díjjal tüntette ki Jelenleg az európai kortárs jazz egyik legkülönlegesebb kamara-triójával érkezik Szegedre, melyben a titokzatos svéd színész/énekesnő Josefine Cronholm és a kitűnő gitáros, Krister Jonsson lesznek a partnerei. Fellépésük Magyarországi ősbemutató. Larry Coryell minden idők egyik legnagyobb hatású gitárosa, a jazz-rock fúziós irányzat első úttörője. Különösen nagyra értékelte játékát Jack Bruce és Jimi Hendrix - játszottak is együtt, - valamint Frank Zappa, de saját elmondásuk szerint sokat köszönhet neki John McLaughlin és Eric Clapton is. 1979-ben barátaival, John McLaughlinnal és Paco De Luciával saját öröműkre létrehozták a "Super Guitar Trio"-t, mellyel több nagysikerű akusztikus gitárhangversenyt adtak. Londoni előadásuk dvd-je a Royal Albert Hallból a gyűjtők egyik nagy kedvence. A Szegedre 26 év után visszatérő művész szólókoncerttel szórakoztatja pénteken este a gitárzene szerelmeseit. Lonnie Smith a "turbános varázsló" 1942. július 3-án született Buffalo mellett, egy figyelemre méltó zenei érdeklődéssel rendelkező családban. Különösen édesanyjának széles körű jazz-, gospel- és klasszikus zenei műveltsége volt rá nagy hatással. Dr. Lonnie Smith az amerikai fekete szórakoztató zene egyik utolsó nagy öregje, életrajzírói szerint "két lábon járó jazz-történelem". Eredeti orgonajátéka számos követőre lelt és gazdag pályafutásának köszönhető az is, hogy a '60-as évek beat- és rockzenéjére gyakorolt döntő hatáson túl kialakulhatott az utóbbi évek ACID-JAZZ irányzata. A Hammond mestere először jár Magyarországon. A két nap műsora: November 7. Szaniszló Quintet (Szeged) – Marilyn Mazur Trió (DK/S) – Larry Coryell (USA). November 8. Bacsó Kristóf Quartet (Budapest) – Dresch-Lukács-Yendibarjan Trió (H/ARM) – Dr. Lonnie Smith Trió (USA) Helyszín: az IH Rendezvényközpont, Szeged. Jegyárak: 7000 Ft/bérlet, 4500 Ft/nap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.