Közélet

Botka-ankét: egetverő adatok, álkereskedők és béke - FOTÓK, PANORÁMA

Botka-ankét: egetverő adatok, álkereskedők és béke - FOTÓK, PANORÁMA

2009. november 25., szerda
Botka-ankét: egetverő adatok, álkereskedők és béke - FOTÓK, PANORÁMA
Botka László, Szeged polgármestere évek óta járja a várost november utolsó és december első heteiben, hogy körútján egyfajta év végi összesítést végezzen, bemutassa a tervezett és a már elkezdett fejlesztéseket, ismertesse a gazdasági és politikai sikereket, s válaszoljon az ankétra ellátogatók kérdéseire. Idén sem volt ez másként. Tavaly ilyenkor két helyszínre is ellátogattunk. Először Újszegeden hallgattuk végig a beszámolót, majd az IH Rendezvényközpontban tartott gálán is részt vettünk. 2009. november 25-én, szerdán, maradtunk az utóbbi helyszínnél.

Nő minden, és egy üzenet az álkereskedőknek

Ahogy egy éve, úgy most is egy PR-filmet vetítettek le a műsor kezdeteként, ahol röviden, képekben mutatták be a publikumnak, hol tartanak most a városi beruházások, s mi várható még. A film után lépett színpadra Botka László, aki immár részleteiben ismertette, s egészítette ki diavetítés segítségével a mozgóképen látottakat. A polgármester legnagyobb falatként az M43-as autópálya építését szervírozta fel először. Megtudhattuk, hogy több évig kellett keményen lobbiznia – amiben Ujhelyi István és Kozma József MSZP-s politikustársai is segítették –, hogy megszülethessen a parlamenti jóváhagyás, és elindulhasson az építkezés. De megjegyezte, hogy bizony azért is volt nehéz helyzetben, mert a polgári kormány által 2002-ben elfogadott rendelet csak 2015-re irányozta elő ezt a beruházást. Itt tért át az épülő nyugati elkerülő út és a tömegközlekedés-fejlesztés előnyeire, utóbbi összköltsége 29,5 milliárd forint, melyből 4 milliárd önköltség, a többi uniós támogatás. Az uniós források tekintetében megtudhattuk még azt is, hogy Szegednek 67,5 milliárd forintot sikerült lehívnia 2009-re. A konkrét belvárosi tervekkel kapcsolatban az MSZP megyei elnöke elmondta, hogy a csúszásokkal együtt december elejére el kell készülnie a Boldogasszony sugárúti szakasznak, januárra a teljes villamosszakasznak, februárra pedig a SZVSE-pálya melletti körforgalomnak is. Botka kitért a belváros 3,3 milliárdos rekonstrukciójára, melynek lényege, hogy kiszélesítse a belvárost az épülő Árkád üzletközpont felé a Kölcsey utca, Reök-palota területétől a Gogol, Gutenberg utcák vonalán. E fejlesztéshez kapcsolódik a Mars tér felújítása, a nagycsarnok építése, ahol a pavilonok bontása során kavart vihar egyre csak dagadozott, végül több per is született. Meg is ragadta az alkalmat Botka, hogy üzenjen a kereskedőknek (akiknek kedd óta jogerős bírósági döntésük van arról, hogy jogellenesen rendelték el velük szemben a bontást). „Aláírtuk a kivitelezői szerződést a belváros rekonstrukciójával kapcsolatban, itt üzenném a magukat Mars téri kereskedőknek nevező bódétulajdonosoknak, akik zsarolni akarják a várost, hogy nem fogják megakadályozni a fejlesztést” – így a polgármester.

Ne legyenek ellenségek…

Ezután az iskolák és az oktatás fejlesztéséről, átszervezéséről esett szó, előbbi kapcsán hallhattuk, hogy több iskola is új ruhát kapott, az átalakításokra, az iskolák, kollégiumok összevonására, megszüntetésére pedig a csökkenő gyerekszám miatt volt szükség. A fürdőberuházás méltatása közben pedig Botka László igyekezett eloszlatni a tévhiteket. Megtudhattuk, hogy az önkormányzat 80 százalékban lesz tulajdonosa a fürdőnek, és csak a plusz szolgáltatásokért kell majd többet fizetni, amúgy – ami a belépőt illeti – minden marad a régiben. „2009 a lézerközpont éve, mindenesetre így kerül majd be a történelemkönyvekbe” – utalt a város első embere arra, milyen mértékű siker Szegednek, hogy 2015-re itt épül meg az ELI-nek hívott európai uniós lézerközpont. Ezután az életminőségünkről tudhattunk meg sokat, miszerint a városban jelentősen csökkent a különböző bűnesetek száma, és hogy sikerült a segély helyett munka programot végrehajtani, s mindössze 5,7 százalék a munkakeresők száma, ami – hangsúlyozta a polgármester – nem a munkanélküliek számát mutatja. Kifejtette, hogy Szegeden nem történt csoportos létszámleépítés, hiszen a városban nincs egy ágazat sem, amely felé eltolódna a gazdasági hangsúly, és csak attól függne a helység jövője. „Szeged lényegében egy regionális szolgáltató szektor, és mindig is ez volt rá jellemző történelme során. Ha pedig Szeged annyira romokban lenne, mint ahogy azt közgyűléseken hallani, miért költözött ide hatezer ember 2005-2009 között?” – utalt Botka településünk lélekszámának növekedésére. A kérdések előtt megjegyezte a polgármester, hogy ankétjain kerüli a konkrét politizálást, de most szeretne egy tanácsot adni a jelenlévőknek. „Ne szavazzanak olyan politikusra, aki mindent megígér, és soha ne szavazzanak arra, akinek ellensége van, aki a bajok okaként meghatároz egy ellenségképet. Együtt kell élnünk Szegeden, s lehetünk 170 ezer-félék, de tisztában kell lennünk azzal, hogy csak egy városunk van.”

Mert „Bartháék eladták” a távhőt?

A kérdések következtek, ahol a távhő kapcsán hallhattuk a választ: eddig azért nem tudták csökkenteni az árakat, mert „Bartháék eladták” a hőszolgáltató céget, és a 49 százalékos tulajdonostárssal csak megegyezés után lehet ilyen döntést végrehajtatni. Az újszegedi bevásárlóközpont kapcsán szóba kerültek a szünetelő magánberuházások, Botka ezért a világgazdasági válságot okolta. A déli híd megépítésének problémája pedig az, hogy egyszerre csak egy nagyberuházásért lehet lobbizni, ha az M43-as felépül, jöhet a híd. Végezetül megtudhattuk, hogy a villamospálya rekonstrukciója a rossz közműtérképek és néhány engedély kiadásának késedelme miatt csúszik. Polgármesteri ankét az Ifjúsági Házban - polgármesteri beszámoló in Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.