Gasztro

Le a kalappal! – Gombás finomságok

Le a kalappal! – Gombás finomságok

2009. november 20., péntek
Le a kalappal! – Gombás finomságok
Az őszi erdei kirándulások, séták alkalmával gyakran botlunk szebbnél szebb színesebb gombákba, melyek arra csábítanak bennünket, hogy vigyük haza és együk meg őket. Hiszen a gomba kiváló ízesítő hatása mellett, az egyik legváltozatosabban elkészíthető zöldségféle. Levesnek, salátának; töltelékbe, köretként és főételként egyaránt felhasználható, sokféleképpen: párolva; rántva, fasírozva; pörköltnek, tojással, szendvicsekhez. A magunk gyűjtötte – vagy piacon vásárolt - gombát azonban csak akkor fogyasszuk vagy tartósítsuk, ha biztosan felismertük, ellenkező esetben gombaszakértővel vizsgáltassuk meg. Ha pedig biztosra vehetjük „kalapos kedvencünk” eredetiségét, készítsünk belőle gombás finomságokat kedvünkre.Konyhai kisokos gombaételek elkészítéséhez: - Tisztításkor csak akkor távolítsuk el a kalap bőrét, ha ez nem kerülhető el, mert az aroma- és tápanyagok nagy része ugyanis itt található. - A nyers gombát tisztítás végett ne áztassuk, hanem folyóvízben mossuk meg. - Ügyeljünk a szeletelésre is. A csiperkegomba tetszés szerint szeletelhető, de a laskagombát keresztirányban. - Gombát csak sértetlen zománcú, vagy jénai edényben főzzünk, mert vas- és hibás fémedényben a gombaétel odakaphat. - A gombaételeket ne fűszerezzük erősen. Sóból is kevesebben használjunk hozzájuk, mint más ételekhez. - Magas víztartalma miatt a nyers gomba, de a gombás étel is gyorsan megromlik. Frissen kell felhasználni és nem ajánlatos tárolni!

Gombaleves burgonyával

Hozzávalók:

- 4 db burgonya - 10 dkg gomba - 1 fej hagyma - 1 evőkanál tejföl - 1 kiskanál liszt - csipetnyi só - késhegynyi paprika - fél csomó petrezselyem - 1 teáskanál étolaj

Elkészítés:A megtisztított és apróra vágott gombát zöldpetrezselymes, hagymás olajon félpuhára pároljuk. Hozzátesszük a meghámozott, apró kockákra vágott nyers burgonyát, és ezzel együtt, kevés víz hozzáadásával egészen puhára pároljuk. Tehetünk még hozzá néhány karikára vágott zöldpaprikát is, és együtt főzzük. Felöntjük kevés langyos vízzel, és lisztes tejföllel behabarjuk.

Gombás csirkepaprikás

Hozzávalók:

- 1 csirke - 25 dkg gomba - 1 fej vöröshagyma - 1 gerezd fokhagyma - 2 kanál zsír vagy olaj - ízlés szerint: pirospaprika, só

Elkészítés:A zsíron vagy olajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, a tűzről levéve hozzákeverjük a pirospaprikát, majd kevés vízzel felengedjük. A feldarabolt csirkét beletesszük a paprikás lébe és együtt pároljuk 20 percig. A gombát megtisztítjuk, feldaraboljuk, és a pörkölthöz tesszük. Hozzáadunk egy gerezd fokhagymát, megsózzuk és készre főzzük. Galuskával, burgonya- vagy zöldségkörettel tálaljuk.

Gombás rakott kelkáposzta

Hozzávalók:

- 2 szép közepes nagyságú kelkáposzta - 20 dkg gomba - 1 csomó petrezselyem zöldje - 1 dl tejföl - csipet só - 1 csésze olaj - 2 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés:Megtisztítjuk a kelt és cikkekre vágjuk. Gyenge sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A gombát megtisztítjuk, és a petrezselyemmel együtt megpároljuk 3 evőkanálnyi olajban. Egy tűzálló tálat olajjal kenünk ki, és egy sor kelt rakunk bele, majd egy sor gombát, s a levével locsoljuk. Így rakjuk, amíg el nem fogy. A tejfölt elhabarjuk egy evőkanál olajban. Ezt öntsük a tetejére, és morzsával hintsük be. Forró sütőbe téve átsütjük.

Gombás tarhonya

Hozzávalók:

- 20 dkg gomba - 25 dkg nagy szemű tarhonya - 10 dkg füstölt húsos szalonna - 2 kis fej vöröshagyma - 1 gerezd fokhagyma - 2 db zöldpaprika - 1 teáskanál őrölt piros paprika - ízlés szerint: só, őrölt bors

Elkészítés:A kockára vágott füstölt húsos szalonnát a üvegesre hevítjük. A nagy szemű „öreg" tarhonyát sötét aranysárgára pirítjuk. Apróra vágott vöröshagymával áthevítjük, meghintjük fűszerpaprikával, és felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje a tarhonyát. Őrölt borssal, zúzott fokhagymával, zöldpaprikával fűszerezve főzzük szép lassan. Közben előkészítjük a megtisztított és megmosott gombát, felszeleteljük. Ha már a tarhonyánk majdnem puha, hozzátesszük a gombát, és készre főzzük. Ha friss gombánk nincs, szárítottat is használhatunk, de áztassuk be, mielőtt a tarhonyához adjuk. Az igazi gombás tarhonya enyhén csípős, megáll benne a kanál, de mégis szaftos marad.

Gombavagdalt

Hozzávalók:

- 15 dkg gomba - 1 kis fej vöröshagyma - 1 csomó zöldpetrezselyem - 1 tojás - 1 kifli - 1 evőkanál búzakorpa - 1 evőkanál olaj - 1 kávéskanál margarin - 1 dl tej - olaj - ízlés szerint: só, bors - korpa

Elkészítés:A reszelt vagy apróra vágott hagymát a vékonyra szeletelt gombával együtt az olajon fedő alatt 10 percig pároljuk, a végén hozzáadjuk a vágott zöldpetrezselyem felét. A tejbe áztatott kiflit kinyomkodjuk, és a megforrósított margarinon kissé lepirítjuk. Mielőtt levesszük a tűzről, belekeverjük a petrezselyem másik felét. Ha a gomba és a kifli kihűlt, annyi korpát teszünk bele, hogy jól formálható legyen, összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük a tojássárgáját, végül a habját. Kis pogácsaformákat csinálunk a vagdalékból, korpában megforgatjuk, és bő, forró olajba tesszük. Ha szép pirosra sültek, tartármártással vagy krumplifőzelékkel tálaljuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.