Bulvár

Lapkiadók: a példányszám csökkent, de ugyanannyi az olvasó

Lapkiadók: a példányszám csökkent, de ugyanannyi az olvasó

2009. november 20., péntek
Lapkiadók: a példányszám csökkent, de ugyanannyi az olvasó

Valóban csökkent egyes lapok példányszáma, de az össz-olvasószám alig változott - mondta az MTI-nek nyilatkozva Kázmér Judit, a Magyar Lapkiadók Egyesületének (MLE) elnöke pénteken.

Hangsúlyozta: pontatlanságot követtek el egyes médiumok, amikor az utóbbi hetekben összemosták a példányszám- és az olvasottsági adatokat. Az utóbbi fél évtizedben az országos közéleti napilapok példányszáma erősen, a megyei újságoké ennél jóval csekélyebb mértékben csökkent, míg a bulvár jelentősen növelte vásárlói körét, ugyanakkor az ingyenes lapok nehezebben felbecsülhető méretű közönsége nagyot nőtt, nehezebb gazdasági helyzetben pedig többen olvasnak egy-egy lappéldányt - jegyezte meg. A válság hatására a lakosság harmada fogta vissza kulturális célú kiadásait, ötből két korábbi előfizető halasztotta el a szerződésújítást - jegyezte meg, hozzátéve, korántsem szerencsés, hogy több médium egymás ellenfeleként mutatja be a nyomtatott és az online kiadványokat. "Az internetezők 85 százaléka print lapot is olvas, és minden kiadó jelen van a világhálón" - mondta, "a helyzet drámai, de nem végzetes, amint azt a médiában az elmúlt időszakban közölt kép mutatja" - fogalmazott, megemlítve, a hivatalos hazai lapnyilvántartásban szereplő mintegy háromezer kiadvány közül csak 217 rendelkezik auditált példányszámmal, s 124 adatait vizsgálják a Nemzeti Médiaanalízis (NMA) keretében. Hangsúlyozta: lényeges, hogy mindkét fajta, egymástól eltérő jelentésű adatsort a helyén használják. A teljes olvasótábor stabil: a felnőtt lakosság 82 százaléka olvas rendszeresen, 7,8 millió emberhez jut el valamilyen sajtótermék, ez pedig nagyjából megegyezik a tavalyi adatokkal.

Kázmér Judit

megemlítette: van utánpótlás is; öt fiatalból négy vesz a kezébe nyomtatott lapot, és 65 százalékuk el is olvassa azt. Az MLE elnöke elmondta: az NMA-ban szerelő lapok hatoda, 21 kiadvány mondhatja el magáról, hogy az elmúlt hat hónapban legalább tízezerrel többen olvasták, mint az idei év első félévében. Ezek között hat napilap található: a Blikk közönsége 1,043 millióról 1,098-ra, a Nemzeti Sporté 333-ról 361 ezerre, a Győrött megjelenő Kisalföldé 251-ről 275 ezerre nőtt, miközben a Metropol 470-ről 491, a miskolci székhelyű Észak-Magyarország 164-ről 181, a szegedi Délmagyarország 169-ről 180 ezerre javított.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.