Közélet

KvVM: a tárca várja az észrevételeket a romániai aranybányával kapcsolatban

KvVM: a tárca várja az észrevételeket a romániai aranybányával kapcsolatban

2009. november 2., hétfő
KvVM: a tárca várja az észrevételeket a romániai aranybányával kapcsolatban

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) november 15-ig várja a civil szervezetek és a lakosság észrevételeit a romániai Felső-Csertés közelébe tervezett arany, ezüst és fémérc bánya előzetes vizsgálati dokumentációjával kapcsolatban - közölte a tárca az MTI-vel hétfőn.

A közlemény rámutat: a minisztérium kiemelt figyelmet fordít minden olyan környező országbeli beruházásra, amely Magyarország területét környezetvédelmi szempontból hátrányosan érintheti. Magyarország már korábban bekapcsolódott abba a környezeti vizsgálatba, amely a bánya létesítéséhez szükséges területrendezési tervhez kapcsolódik, illetve jelezte a román társhatóságnak, hogy az Espooi Egyezmény keretében részt kíván venni a beruházás környezeti hatásvizsgálati eljárásában is. A civil szervezetek és a lakosság észrevételeit a tárca beépíti a hivatalos magyar állásfoglalásba, illetve segítséget nyújtanak azon szempontok meghatározásában is, amelyeknek Magyarország szerint szerepelniük kell a környezeti hatásvizsgálatban. A magyar állásfoglalást a KvVM november 30-ig küldi el a román félnek. A román Környezetvédelmi Minisztérium az idén májusban küldött értesítést arról, hogy megkezdődött a romániai Hunyad megyében található Felső-Csertés település közelében az arany és ezüst bányászati tevékenység folytatásához kapcsolódó környezeti vizsgálat. Magyarország a vonatkozó európai parlamenti és tanácsi irányelv alapján kapcsolódott be a nemzetközi eljárásba. A környezetvédelmi minisztérium mellett az illetékes Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség és az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség kiemelt figyelemmel kíséri az eljárást, és azon fáradozik, hogy a határ közelébe ne települhessen Magyarország területét környezetvédelmi szempontból veszélyeztető beruházás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.