Vélemény

Ki nevel a végén?

Ki nevel a végén?

2009. november 10., kedd
Ki nevel a végén?

Szombat esti kötelező programom a Tények megtekintése, azaz elárasztanak a hírek a nagyvilágból. Néha nehezemre esik a televízió elé telepedni, előre tudom mi vár rám: negatív hírek, hatások sokasága. Az egyik esti blokk megdöbbentett.

Pedagógusok és bölcsődei gondozók tüntettek ismét; a gyermekek érdekében. A demonstrálók a férőhelyek korlátozott számának problémájára hívták fel a figyelmet, melyek sajnos tovább csökkennek. A dajkák szerint már a folyosókra is ágyat kell tenniük, hogy elhelyezhessék a kicsiket. A várólista problematikájáról pedig már ne is szóljak. A tüntetés a Szociális és Munkaügyi Minisztérium előtt zajlott, ahol végül azt az ígéretet kapták, hogy foglalkoznak az üggyel, s bemutattak nekik egy 25 évre szóló tervezetet. A dolgozók másik követelése a munkabérük emeléséhez kapcsolódott, amit egyből elvetettek a Minisztériumban. Jelenleg nyolcvanezer forintot vihetnek haza a bölcsődei gondozók, amelyből nem lehet megélni. Rémlik egy kismamákkal kapcsolatos törvénykezdeményezés is. Nagy felháborodást keltett a következő döntés: hazánkban 2009. május 25-én elfogadták a törvényt, mely szerint a 2010. május elseje után születő gyermekek esetében a gyes időtartama két évre csökken (három helyett). Aztán összeállt a kép. Az édesanyák mindössze két évet maradhatnak otthon gyermekeikkel, eddig biztosítják a munkáltatók a munkahely megtartását a dolgozó nőknek. Aztán írassuk be a gyermeket a bölcsődébe, már, ha lenne hova… Patthelyzet! Ami égető probléma hazánkban, a diplomások presztízsvesztése egyfelől. Pedig nem így kellene, hogy legyen, mert a dadák azok, akik az anyjuk helyett gondozzák gyermekeinket. A másik negatívum a gyes időtartamának csökkentése, és a bölcsődék számának ezzel egy időben történő megszüntetése. A mai viszonyok mellett a családok nem tehetik meg, hogy az anyuka ne menjen vissza dolgozni. Marad a bölcsőde, ha egyáltalán bekerül a gyerek. Kiskapuk azért mindig maradnak a bejutáshoz: szépen mosolyogni a bölcsőde vezetőjére, a dajkára, illetve igénybe venni a protekció előnyét, vagy rosszabb esetben előkészíteni a fehér borítékot…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.