Jubileumi ünnepvárás a Dóm téren – Hagyományőrzés a kor szellemében + HANG, FOTÓK, PANORÁMA

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A Dóm Téri Adventet immár tizedik alkalommal rendezik meg Közép-Európa egyik legszebb terén november 27-étől egészen december 23-áig, több mint 100 ingyenes programmal és meghitt hangulattal járulva hozzá az ünnepváráshoz. Hazánk legnagyobb adventi koszorúja is e téren kapott helyet, valamint elkészült a bálaszínház és a gyerekek nagy kedvence, a labirintus is.

Szegedi gyertyaöntő műhelyben készítették az óriási méretű koszorúhoz a négy gyertyát, melyek súlya megközelíti a két mázsát. Az elsőt ünnepélyes keretek között vasárnap este fél hatkor gyújtják meg. A huszonhét napon át tartó Dóm téri ünnepvárás azonban már pénteken délután elkezdődik fél ötkor. „A vásárnyitó csinnadratta a Széchenyi térről indul, a Hollóének Hungarica látványos és egyben hangos felvonulásával” – tudtuk meg Kémeri Attilától, az Ördögszekér művészeti vezetőjétől. A majd egy hónapon át tartó programkavalkádból nehéz kiemelni az egyes produkciókat. Kémeri elmondta, hogy nem csak szegedieknek biztosítanak fellépési lehetőséget, például a hódmezővásárhelyi Zöld Szikla Művészet- és Természetvédő Alapítvány csapata két napon is gondoskodik programokról, rockos és folkos produkciókkal. Rajtuk kívül Apátfalváról, Pestről és Kiskunfélegyházáról is érkeznek fellépők. A Nemzetközi Betlehemes Találkozó résztvevői is tiszteletüket teszik majd a Dóm téren december 11-én és 13-án. „Nagyon fontosak számunkra a fiatalok és az utánpótlás is, éppen ezért rendszeres fellépőink az óvodák és iskolák különböző csoportjai” – tette hozzá Kémeri Attila, aki a programok és a vásári forgatag összefoglalásaként szlogenjüket mondta el portálunknak: „hagyományőrzés a kor szellemében.”

Az utolsó adventi vasárnap, december 20-án a gyertyagyújtást követően Cseh Tamás emlékműsorra várják a Dóm térre az érdeklődőket. Takáts Eszter egy szál gitárral ad elő dalokat, majd Róka Szabolcs és Kátai Zoltán tiszteleg Cseh Tamás emléke előtt. Ugyancsak a Dóm Téri Advent keretében a közelmúltban elhunyt művész utolsó, 2006-os koncertjéből készített DVD-t itt mutatják be először.

A szokásokhoz híven a meleg harapnivalót és forró italokat kínáló árusokon kívül Ördögszekér kézműves- és régiségvásár is várja az ünnepre készülődőket. A szervezők kiemelték, hogy ezúttal is kizárólag magyar kézművesek portékái közül válogathatnak a térre kilátogatók. Újdonság továbbá, hogy idén háromdecis bögrét vásárolhatnak a Dóm, a Széchenyi és a Dugonics téri vásárokba kilátogatók az ízletes puncshoz, teához, vagy éppen forralt borhoz, melyeket vissza is lehet majd váltani.
„Nem csak világvárosok kiváltsága, hogy adventi rendezvénnyel büszkélkedhetnek. Nekünk nagyon fontos, hogy immár tizedik esztendeje színvonalas programokkal és jókedvvel töltjük meg ezt a teret” – mondta el Mocselini Rudolf. A Dóm Téri Adventet szervező Ördögszekér ügyvezetője a SZEGEDma.hu-nak azt is elárulta, hogy 10 éve, amikor kitalálta a Dóm Téri Adventet, akkor sokan nem hittek benne, így támogatókat sem nagyon találtak. Jelen pillanatban sem tolonganak a mecénások, amennyi pénzt kapnak, az közel sem lenne elég egy közel egyhónapos programsorozathoz. „A mi hozzáadott támogatásunk és lelkesedésünk, valamint barátaink és segítőink azok, akik ezt a rendezvényt életben tartották eddig is. Ma már azt látom, hogy rendezvényünk túllépett azon a határon, ami korábban megkérdőjelezte a létét” – mondta el portálunknak. Örömmel szokta figyelni, amikor egy-egy gyertyagyújtásnál több ezer ember gyűlik össze a Dóm téren. „Többször ki kell jönni ide a térre, beszélgetni, melegedni a tűz mellett, és minél tovább kell arra készülni, hogy valóban lesz egy boldog ünnep” – foglalta össze Mocselini Rudolf azt, hogy miért is hívták életre a Dóm Téri Adventet egy évtizede.

Mocselini_RudolfHallgassa meg a Rádió Plusz Mocselini Rudolffal, a Dóm Téri Adventet szervező Ördögszekér ügyvezetőjével készített hanganyagát!

no images were found


Magyarország legnagyobb adventi koszorúja in Szeged


Adventi bálaszínház in Szeged

Előző sztori

Karácsonyi édességekből építettek falut Szegeden

Következő sztori

Dávid Ibolya valótlan állítása