Bulvár

Jövőre bővül a tanyavédelmi hálózat köre

Jövőre bővül a tanyavédelmi hálózat köre

2009. november 12., csütörtök
Jövőre bővül a tanyavédelmi hálózat köre

Jövőre további lépések szolgálják a tanyán élők biztonságának javítását - közölte csütörtökön, Szegeden, a IV. országos tanyakonferencián az Igazságszolgáltatási és Rendészeti Minisztérium szakállamtitkára.

Turi András

a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság által szervezett tanácskozáson elmondta: a tapasztalatok rendkívül jók, ezért jövőre országos program indul a GSM alapú pánikgomb-program kiterjesztésére. Ezek a tanyai jelzőberendezések a legközelebbi rendőrnél szólnak majd, nem a 112-es hívószámon, hogy minél előbb érkezzen a segítség. Szavai szerint a tanyák biztonságának fokozására a közelmúltban elindított településőr program is rendkívüli népszerűségnek örvend; szeptember óta már több mint ötszáz település önkormányzata jelezte részvételi szándékát. Mint Turi András fogalmazott, 2002 óta folyamatosan egyre jobbak a rendőrség felderítési mutatói, de az emberek szubjektív biztonságérzetén még javítani kell. A konferencián a három megye – Csongrád, Bács-Kiskun és Békés – értékelte eddigi tanyaprogramját. Mindhárom esetben a bűnügyi mutatók javulásáról számoltak be az előadók azt követően, hogy a programokat elindították. Az országban elsőként, 1997-ben, Csongrád megye dolgozta ki saját megoldásrendszerét a tanyákon élők, elsősorban idős emberek biztonságérzetének növelésére, illetve értékeik, életük megóvására. A programok során mindhárom megye rendőrei - a fokozott járőrözés mellett - a társszerveket is bevonták a külterületi ingatlanok megfigyelésébe, illetve a mielőbbi segítségnyújtás érdekében telefonkészülékkel látták el az időseket. Csongrád megyében egyes helyeken már alkalmazzák a GSM alapú nyomógombos riasztórendszert. Emellett folyamatosan különböző információs anyagokkal látják el az időseket. Munkájukat többen segítik például vadőrök, halőrök, gátőrök, szociális munkások, orvosok, védőnők, civil szervezetek - hangzott el a beszámolók során.

Bencze József

országos rendőrfőkapitány a konferencián elmondta: komplex bűnmegelőzési választ kell adni a tanyavilág problémájára, melyre ezek a most már több, mint tíz éve működő rendszerek jó példák. Elhangzott, hogy jövőre bevezetnek egy új programot is Csongrád megyében: ez évente kétszer ad majd konzultációs lehetőséget a segítő szervezeteknek, hogy megbeszéljék a feladatokat és a felmerült igényeket. A tanyakabinet évente egy alkalommal a munka értékelésére konferenciát is szervez majd. A találkozón együttműködési megállapodást írt alá a konferenciának helyet adó Szegedi Tudományegyetem rektora és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a rendőrök által végzett bűnmegelőzési képzésről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.