Egyház

Kis templomtörténet: a Honvéd téri református templom - Panorámaképpel

Kis templomtörténet: a Honvéd téri református templom - Panorámaképpel

2009. november 7., szombat
Kis templomtörténet: a Honvéd téri református templom - Panorámaképpel

A Honvéd téri református gyülekezet mindössze félévszázados múltra tekinthet vissza. A század elején a reformátusoknak csak az 1884-ben fölszentelt Kálvin téri templom nyújtott lelki otthont, mely a trianoni határmódosítás után – a Kolozsvárról áttelepített egyetem munkatársai, az Erdélyből és Bánátból elűzöttek és a diákok folytán – erősen megnövekedett hívők száma miatt már kicsinek bizonyult. Ezért határozta el a Kálvin téri egyházközség presbitériuma Bakó László lelkész vezetésével egy új református templom, az Új Magyar Hajnal Temploma építését 1928-ban.

A súlyos gazdasági helyzet miatt csak 1940-ben éledt újjá az építési kezdeményezés Horthy Miklós kormányzó, mint fővédnök, 1000 pengős adományával. A kiskörút saroktelkét a város adományozta templomépítés céljára. A pályázatra tíz terv érkezett be, melyek közül Borsos József debreceni építészét fogadták el. A statikai számításokat Gábory Pál végezte. A szükséges pénz összegyűjtésére számos akciót szerveztek. Végül 1941. szeptember 8-án kezdték meg a templom építését. A tereprendezést követően október 26-án ünnepélyes keretek között megtörtént az alapkőletétel, melyet a tornyon átvezető főbejárat lépcsője alá helyeztek. A nehéz háborús évek ellenére az építkezés folytatódott. Az első istentiszteletet 1947. november 30-án tartották a gyülekezeti teremben. Gál Géza Jenő és Takó Andrásné nagylelkű adománya révén egy-egy harangot kapott a templom – mindkettőt Szlezák Ráfael öntötte Rákospalotán –, melyek 1948 húsvét hétfőjén szólaltak meg először. A szószéket és az úrasztalát Kovács Gyula készítette. Az új templom fölszentelésére 1949. december 26-án került sor. A templompadokat Kopasz Lajos készítette 1958-ban. Az új templom, mely a külső és belső kiképzésében a református hagyományoknak megfelelő, méltóságteljes és mégis egyszerű alkotás, Szeged egyik legszebb temploma lett: a külső képének meghatározó jegye a nyerstégla homlokzat. A templom indító és fő motívuma a torony a kőlépcsők fölötti bejárattal és a háromszögletű mezőbe foglalt, színes mozaik zászlós báránnyal. A toronyóra számlapját fehér, kivilágítható négyzetek alkotják. Fölül nyílásokkal áttört harangház, körülötte sétálóval. A tornyot – mely 41 méter magas – kis toronysapka koronázza bronz buzogánycsillaggal. A szabályos ötszög alakú, ötszáz férőhelyes templomtér szerkezeti bravúrja a csúcsíves templomokat idéző vasbeton kupola, melynek tartói 12 méter magasságban koszorúba futnak össze. A templomtérből a lelkészszoba és az egyházfi lakása nyílik, e traktushoz, az ötszög két oldalán, két lépcsőlejárattal a mélyföldszinten kialakított, háromszáz ülőhelyes gyülekezeti terem csatlakozik, melynek használatát színpad és konyha is segíti.
A templomtér belső berendezésének fő eleme a trapéz alakú tölgyfa szószék, melyet szolid faragás díszít. A háromrészes úrasztala is tölgyfából készült, székely faragással. Felirata: „Az Úr közel.” (Fil. 4:5) Művészi értékű a 21 színes üvegablak – tervezője Gáborjáni Szabó Kálmán, a két világháború közti időszak jeles grafikusa volt, melyek közül tíz bibliai jeleneteket ábrázol. A gyülekezett mai életét az istentiszteletek mellett a heti rendszerességgel megtartott imaórák, a bibliaiskola, a nőszövetségi összejövetelek, a kismama-kör, az ifjúsági hittanórák, az idegen nyelvi bibliaóra, az énekkar, valamint a kisgyermekek számára tartott játszóházak foglalják keretbe. Közösségük összetartása érdekében gyakran rendeznek szeretetvendégséget és gyülekezeti ebédeket. Kirándulásokat szerveznek határon innen és túlra, kerékpártúrákat és hittantáborokat tartanak. A teljes jogú egyháztagok száma 400 körül van. A gyülekezet nemrégiben kapta vissza a Kárász utcán található tulajdonát, ahol a parókián kívül csak a lelkészi hivatal működik elfogadható körülmények között. A lelkészi lakás és az óriási közösségi terek (például diákotthon) még kialakításra várnak. Az épület felújítása és berendezése 150-180 millió forintba kerülne. A templom örök fejlődését jelzi az is, hogy 2009. december 13-án szentelik fel az új orgonát, melynek hangszóróit a karzaton fafaragásos álfallal fogják eltakarni.
Honvéd téri református templom in Szeged
Református templom bejárat in Szeged
Református templom in Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.