Egészség

Tömni, vagy nem tömni: FOGas kérdések - Panoráma

Tömni, vagy nem tömni: FOGas kérdések - Panoráma

2009. november 11., szerda
Tömni, vagy nem tömni: FOGas kérdések - Panoráma
Mindegy, milyen a fogkefém? Jó vagy nem az amalgámtömés? Mit figyeljünk a fogkrémen? Mely ételek után nem szabad fogat mosni? Ilyen és hasonló kérdésekről beszélt Bodor Szilvia klinikai rezidens. A fog megőrzése a helyes tisztítással, megfelelő fluorid-bevitellel, helyes táplálkozással, a dohányzást és alkoholfogyasztást kerülő, helyes életmóddal, valamint rendszeres fogorvosi kontrollal biztosítható. Elengedhetetlen a jó fogkefe a helyes fogápoláshoz, de egy egyszerű darab is megteszi: legyen puha, vagy közepes keménységű, lehetőleg kicsiny és lekerekített fejű, hogy minden fogat elérjen. Legegyszerűbb, ha a sörtéi vízszintesen végződnek (a ma divatos, keresztbeálló sörtéjű fogkefékhez jó fogmosási technika kell, hogy valóban hatékonyak legyenek.) A szakember támogatja az elektromos fogkeféket, ezek ugyanis megteszik helyettünk a fontosabb mozdulatokat. Érdemes legalább három havonta lecserélni a kefét. Nem gondolnánk: a fogselyem legalább annyira fontos, mint a fogkefe, ezzel tudjuk ugyanis a fogközöket megtisztítani – magyarázta a múlt heti Eötvös-esték előadássorozat soron következő részén Bodor Szilvia.

A fog, ha fehér

A fogkrém mindenek előtt fluorid-tartalma miatt fontos, általában ugyanis a fogzománchoz szükséges fluoridot leginkább a fogkrémmel tudjuk bevinni. Ezért érdemes megfigyelni, mennyi az egyes fogkrémek fluorid-tartalma. A fluorid-ion különböző molekulák formájában lelhető fel a fogpasztákban, így NaF, Na2PFO3 és AmF-ként. Ez utóbbi molekula a leghatékonyabb, ebből képződik a legtöbb fluorid. A fogkrémdobozon a fluoridtartalmat zárójelben úgynevezett ppm-ben is megadják: felnőttek 1000-1500 (százalékban: 0,15%), gyerekeknek körülbelül 500 ppm az optimális mennyiség. A fogkrémet felesleges a fogkefe vízbe mártásával hígítani. Nem feltétlenül hasznosak a fogfehérítő fogkrémek, hiszen olyan szemcsés anyagokat tartalmaznak, melyek rendszeres használata érzékennyé teszi a fogakat. Maga a hidrogén-peroxiddal történő fogfehérítés pedig marja nemcsak a fogat, de az ínyt is.

Megint a helyes táplálkozás, illetve mikor NE mossunk fogat?

Kiemelten fontos a helyes táplálkozás – húzta alá Bodor Szilvia. Fogyasszunk rostdús, nem túl főtt ételeket. A dohányzás károsítja a fog szerkezetét. És persze kevés cukor javallott – érdekes, hogy elsősorban nem is annyira a cukorfogyasztás mennyisége, hanem gyakorisága a döntő, vagyis – a fogak szempontjából – jobb egyszerre megenni egy tábla csokit, mint egész nap majszolgatni, fogmosás nélkül… A savas ételek-italok után egy óráig nem szabad fogat mosni. Ezek alacsony pH-értéke ugyanis felpuhítja a fogzománcot, az ezutáni közvetlen fogmosás megsérti azt. Érdemes évente kétszer elmenni a fogorvoshoz ellenőrzésre, ugyanis sok olyan apró tünetet észrevehet a szakember, amit mi nem látunk, és időben kezelve megelőzhető a drasztikusabb beavatkozás.

Mi lesz veled, amalgám…?

Ha mégis megvan a baj, akkor jön a tömés. Javallott egyébként már akkor fogorvoshoz fordulni, ha „csak” érzékeny a fog hidegre vagy édességre, ugyanis ekkor még a tömés segíthet. Slágerkérdés, hogy mi a helyzet az amalgámmal. Ez egy több mint száz éve használt tömőanyag, többféle fémet (higany, ezüst, réz, ón és cink) tartalmaz, ezekből természetesen a higany mérgező voltát szokták panaszolni. A szakember szerint elsősorban akkor indokolt az amalgámtömések cseréje, ha higany- vagy ezüstallergiája van a betegnek. Egyébként rendkívül tartós tömésről van szó, csak – a ma használatos, úgynevezett fehértöméssel szemben – nem esztétikus. A higany igaz, hogy a tömés miatt a tápcsatornába kerülhet, de innen viszonylag minimális a felszívódása, nagyobb részt a tüdőn keresztül (például higanygőz formájában) bejutott higany jelenthet veszélyt. Ha baleset történik – a fogból letörik, vagy az egész kitörik –, legfontosabb, hogy amilyen gyorsan csak lehet, forduljunk orvoshoz, az ilyen fog egy ideig még menthető! A letört fogat vagy fogdarabot, ha megvan, vigyük magunkkal, de ne feledjük: a fog a szájban mindig nedves környezetben van, így nem jó, ha kiszárad! Ezért vagy a szánkban, vagy tejben tárolva vigyük a fogászatra – tanácsolta a fogorvos.
Fogászati rendelő in Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.