Kultúra

Élénkíti szegedi tevékenységét a Klebelsberg Alapítvány

Élénkíti szegedi tevékenységét a Klebelsberg Alapítvány

2009. november 12., csütörtök
Élénkíti szegedi tevékenységét a Klebelsberg Alapítvány
Szegedre és környékére is kiterjeszti tevékenységét az immár 17 esztendős Klebelsberg Alapítvány. A Gróf Klebelsberg Kunó Szegedért Alapítvány célja a legendás kultuszminiszter hagyatékának felkutatása, ápolása és továbbfejlesztése. Dux László, a Professzorok Batthyány Köre szegedi csoportjának elnöke a kuratórium társelnöke lett.

Gróf Klebelsberg Éva

, az egykori legendás kultuszminiszter, Szeged országgyűlési képviselőjének unokahúga elhatározta a Klebelsberg Alapítvány tevékenységének szegedi kiterjesztését – hangzott el a csütörtökön délután az Aradi vértanúk tere és a Rerrich Béla tér sarkán az egyetemalapításra emlékező dombormű előtt tartott sajtótájékoztatón. Gróf Klebelsberg Éva, az alapítvány létrehozója elmondta: a Gróf Klebelsberg Kuno Szegedért Alapítvány arra törekszik, hogy a város, a megye, az egyetem, az iskolák, kulturális intézmények együttműködését erősítse, azokat a klebelsbergi örökség szellemében újítsa meg. Egyúttal együttműködésre hívja mindazon intézményeket, szervezeteket, melyek valamely módon a nagy miniszter munkájának köszönhetik létrejöttüket Szegeden és környékén. „Nagybátyám a megyében is olyan tanyasi iskolahálózatot létesített, mely Európa-szerte egyedülálló. Célunk, hogy

Klebelsberg Kuno

Szeged központú hatalmas aktivitásának feltárásához, folytatásához partnereket találjunk. Ezért kértem föl

Dux László

professzort a kuratórium társelnökének, tanácsadó testületi tagnak pedig

Kiss-Rigó László

megyés püspök urat és

Szabó Gábor

professzort, a Szegedi Tudományegyetem rektorát. Szeretnénk a hazai és az európai közvéleményt minél szélesebb körben megismertetni a klebelsbergi eredményekkel” – fogalmazott gróf Klebelsberg Éva. Dux László, a Professzorok Batthyány Köre szegedi csoportjának elnöke, a kuratórium társelnöke nagy megtiszteltetésnek nevezte a felkérést. „Arra törekszünk majd, hogy Szegeden, a város környékén és a megyében a klebelsbergi örökség föllelhető maradványait minél nagyobb épségben próbáljuk meg azonosítani. A következő kormánynak tudatosan vállalt oktatási és kulturális politikája a klebelsbergi örökség továbbfejlesztése, a délkelet-magyarországi területen ránk eső feladatok vállaljuk. Többet szeretnénk nyújtani a Klebelsberg által elért eredmények ismertetésénél népszerűsítésénél, megőrzésénél. Megvizsgáljuk, mit lehet 2010 Magyarországán az oktatás, kultúra és tudomány területén hasznosítani fantasztikus életművéből” – vázolta.

Hallgassa meg a Rádió Plusz hanganyagát!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.