Sport

Dragan Djukics: nehéz lehetett elszoktatni a Pick Szeged szurkolóit

Dragan Djukics: nehéz lehetett elszoktatni a Pick Szeged szurkolóit

2009. november 6., péntek
Dragan Djukics: nehéz lehetett elszoktatni a Pick Szeged szurkolóit
Dragan Djukics (47) hat év után tért vissza a Pick Szeged kézilabdacsapatához. Soha nem felejtette el a városban töltött éveket. Interjúnkban kijelentette: szakmai kérdésekben ő fog dönteni. Azt is megjegyezte, nem volt könnyű elszoktatni a szurkolókat a Pick Szeged mérkőzéseiről. Dragan Djukics nem titkolta, nagyok az elvárásai, és a játékosoknak maximálisan kell dolgozni, hogy az elképzeléseit teljesíteni tudják.

– Jól emlékszem, nehezen vált el Szegedtől, szerette a várost, hatalmas lelkesedéssel irányította a Pick Szegedet. A szurkolók hálásak voltak, kedvencükké vált. Nagyon megváltozott Dragan Djukics hat év alatt?

– Őszebb lettem, de komolyra fordítva a szót: biztosan nem ugyanolyan vagyok, mint régen. Az elmúlt hat évben rengeteg tapasztalattal gazdagodtam. Többek között voltam a svájci és a macedón válogatott szövetségi kapitánya. A Pick Szeged mellett jelenleg is irányítom a legjobb angol kézilabdások munkáját. Ezenkívül, dolgoztam Spanyolországban is. A szerzett tapasztalatokat szeretném hasznosítani, számomra ismét kihívás a Pick Szegedet irányítani. Nem udvariasságból mondom, a legszebb éveket itt töltöttem.

– Látva edzésvezetését, stílusa nem változott. Legalább úgy leizzadt az edzésen, mint a játékosok. Mindenre figyelt, aki nem dolgozott teljes erőbedobással, azzal rögtön elbeszélgetett. Ennyire fontos ön számára az edzésmunka?

– Ha nem élném bele a munkába magam, akkor azt észre vennék a játékosok és keresnék a lehetőségeket a lazításra. Ebben a helyzetben nagy odaadással kell dolgoznunk. Ha az edzésen valaki nem teljes erőbedobással dolgozik, az a meccsen sem tud a maximum közelében teljesíteni. Szeretném, ha olyan kapcsolat alakulna ki a csapat és köztem, mint amilyen volt hat évvel ezelőtt. Akkor mindenki tudta, magasak az elvárásaim és azért, hogy azt teljesíteni tudják a játékosok sokat, fegyelmezetten, teljes odaadással kell gyakorolni.

– A korábbi időszakban totális kézilabdát játszatott a Pick Szegeddel. A gól utáni gyors kezdésekkel, a lerohanásokkal meglepte a magyar ellenfeleket. Most milyen újdonságokat tervez?

– Nem lehet azonnal átalakítani a csapatot, hiszen az, bukáshoz vezetne. Amit tudnak, azt kell tökéletesíteni, éppen ezért minden játékossal elbeszélgettem. A tájékozódáson túl vagyok, és ehhez alakítottam ki a koncepciómat. Fokozatosan fogom átalakítani a csapat arculatát, de ne várja senki, hogy ez egyik napról a másikra megtörténik. Egymás után következnek a fontos meccsek, és ezekre kell a csapatot felrázni, felkészíteni. Az elvárásom, hogy tovább jussunk a BL-ben az első körből. Ezért mindenkinek meg kell szakadni a pályán.

– Ha nyomon követte a Pick Szeged legutóbbi hazai mérkőzéseit, láthatta, hogy az ön által is átélt varázslatos sportcsarnoki hangulat visszafogottá vált. Hézagos a lelátó, kevesebb szurkoló jár a meccsekre. Mint mondta: szerette az újszegedi sportcsarnok felemelő légkörét. Nem fél attól, hogy csalódni fog?

– Nem. Bízom benne, hogy visszajönnek a szurkolók. Ismerve a szegediek fanatizmusát, nem volt könnyű elszoktatni őket a meccsekről. Ez egy jel, hogy valamit másként kell csinálni. Tudomásul kell venni, amennyit adunk a szurkolóknak, annyit kapunk vissza. Az első lépés, hogy maximumon teljesítsen a csapat. Minden propaganda nélkül észre fogják venni a szurkolók, ha küzdő Pick Szegedet látnak.

– Önt úgy ismerjük, hogy nem szereti, ha beleszólnak a munkájába. Következetesen szigorú edző. Elődje, Vladan Matics többek között annak esett áldozatul, hogy beleszóltak a szakmai munkájába.

– Mindenkinek megvan a maga feladata. A csapat felkészítése az én felelősségem és ennek szellemében fogok dolgozni.

– Magyarul nem engedi, hogy megmondják, mit hogyan kell tennie?

– Mindenki elmondhatja a véleményét, meg is hallgatom, de dönteni szakmai kérdésekben én fogok. Ha mindenki teszi a dolgát, és azt szeretné, hogy a Pick Szeged előrébb jusson, már pedig ezért dolgozik, játékos, edző és vezető, akkor meg lesz az eredmény.

– Még a bajnoki cím is?

– Tudom, hogy mindenki ezt szeretné, de egyelőre maradjunk a realitások talaján. Nekem mindig a következő lépés a legfontosabb, a bajnokság vége még messze van.

– Most, hogy a Veszprém világklasszis átlövője, Vujin súlyos sérülést szenvedett és legalább hat hónapig nem léphet pályára megnőtt a Pick Szeged esélye is.

– Foglalkozzunk csak a magunk dolgával. Őszintén sajnálom, ami történt

Vujinnal

, kívánom, hogy mihamarabb épüljön fel. Biztos vagyok benne,

Hajnal Csaba

, a Veszprém vezére és

Mocsai Lajos

edző megtalálják a megoldást. Esélyünk akkor lesz egyre nagyobb, ha a játékosok hisznek a munkában.

– Mivel az angol szövetséggel hároméves, a 2012-es londoni olimpia végéig tartó szerződést kötött, nem érinti majd hátrányosan a Pick Szegedet?

– Ez csak annyit jelent, hogy kevesebb időm marad a magánéletre, és többet leszek a kézilabdapályán. Januárban és áprilisban, amikor a nemzeti bajnokságokban EHF szünet lesz, akkor dolgozom az angol válogatottal.

– Angliában nincs nagy hagyománya a kézilabdának. Az ottani munkájában mi a kihívás?

– Először is, ne legyünk bokszzsákok az olimpián. Másodszor a szigeten népszerűvé tenni a kézilabdát. A franciák 20 éve ugyanott kezdték, mint most az angolok, és a magyar valamint a jugoszláviai edzők segítségével ott tartanak, hogy a világ legjobbjai. Kell ennél szebb feladat?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.