Sport

Bali Mihály Kiállítóterem a sportcsarnokban

Bali Mihály Kiállítóterem a sportcsarnokban

2009. november 12., csütörtök
Bali Mihály Kiállítóterem a sportcsarnokban
Bali Mihály nevét viseli az a kiállítóterem, ami csütörtökön délután nyílt az újszegedi sportcsarnokban. Az olimpiai mozgalom elhivatottja már nem élhette meg az olimpiai relikviákat bemutató kiállítást. A szellemisége a fiatalok előtt példaként ragyog a főbejárattal szemben. Olimpiatörténeti kiállítás nyílt az újszegedi sportcsarnokban. Az újdonsült kiállítóterem Bali Mihálynak állít örök emléket. Az augusztusban 88 éves korában elhunyt Bali Mihály az olimpiai mozgalom egyik elkötelezett harcosa volt. Életét a sport iránti elkötelezettség vezérelte. A szegedi sportember középiskolásként ismerkedett meg a birkózással, ami annyira jól sikerült, hogy többször nyert magyar bajnoki címet. Testnevelőtanárként Budapesten, Kisteleken, majd Szegeden dolgozott. Elkötelezett híve volt az olimpiai mozgalomnak, 2005-ben e témában megjelentette „Szeged sportolói az olimpiákon” című könyvét. Bánáti Antal, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. ügyvezető igazgatója már hat évvel ezelőtt foglalkozott a kiállítóterem gondolatával. „Szerettem volna, ha Misi bácsi megéri ezt a napot. A kiállítás róla és az olimpikonokról szól. Bízom benne, hogy az itt felsorakoztatott relikviák nemes látnivalók, és nagyon sok fiatal megtekinti majd” – mondta megnyitójában Bánáti Antal. Hozzátette: azért a sportcsarnok főbejáratával szemben alakították ki a helységet, mert a gyerekek akaratlanul is találkoznak a sport szellemiségével. A kiállítóteremben többek között látható Molnár Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó mindhárom aranyérme, de jó szívvel adta a kajakos Janics Natasa és a kenus Vajda Attila is olimpiai aranyát a kiállítás szervezőinek. Sajnos a szegedi olimpiai bajnokok más elfoglaltságuk miatt nem tudtak részt venni a megnyitón. Bali Mihály emléke előtt tisztelgett Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, Szabó Lajos, a Magyar Testnevelési és Sportmúzeum főigazgatója, Sákovicsné Dömölky Lídia, az 1964-es tokiói olimpia bajnok vívója és Szentgyörgyi Pál alpolgármester. „Az öt karika kapcsolt össze bennünket. Misinek az utolsó percig rengeteg terve volt. Minden lehetőséget megragadott, hogy népszerűsítse az olimpiai mozgalmat” – emlékezett Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára. Szentgyörgyi Pál alpolgármester azt a két időszakos kiállítást idézte fel, amelyeket akkor rendezett Bali Mihály, amikor az olimpikonok útra keltek a nagy megmérettetésre, a világ legnagyobb sporteseményére, az olimpiára. Az olimpiatörténeti állandó kiállítás minden nap megtekinthető az újszegedi sportcsarnokban.
banatiantal
Hallgassa meg hanganyagunkat! Bánáti Antal, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. ügyvezető igazgatója régóta fontolgatta a kiállítóterem létrehozását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.