Közélet

Államcsőd előtt Románia

Államcsőd előtt Románia

2009. november 2., hétfő
Államcsőd előtt Románia

A román parlamentnek december 10-éig el kell fogadnia a 2010-es költségvetést ahhoz, hogy az IMF átutalja a készenléti hitel harmadik, 1,5 milliárd eurós részletét – jelentette ki vasárnap Mihai Tanasescu, Románia képviselője a Valutaalapnál. Ha az ország nem jut hozzá a részlethez, nem lesz miből fizetni a nyugdíjakat, illetve a közalkalmazottak fizetését - írja az ErdélyMa hírportál.

A költségvetés megszavazására azonban gyakorlatilag semmi esély: a belpolitikai csatározások megbénították az országot, a kisebbségben kormányzó demokrata-liberálisok és az ellenzék között megszűnt mindenféle párbeszéd. A gazdaság élénkítésére tett kísérletek sorra dugába dőltek: például a kis- és közepes vállalatokra kivetett minimáladó a remélt 350 millió lej bevétel helyett 112 ezer megszűnő vállalatot és több mint 56 ezer munkanélkülit eredményezett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.