Közélet

A jövő év derekán választják a nemzeti tanácsokat

A jövő év derekán választják a nemzeti tanácsokat

2009. november 1., vasárnap
A jövő év derekán választják a nemzeti tanácsokat

Május 26. és június 26. között választják meg a nemzeti tanácsokat, és ezzel megteremtik a feltételeket a kisebbségi önkormányzatok működéséhez, amivel Szerbia egyedülálló lesz Európában, jelentette ki pénteken Svetozar Čiplić kisebbségügyi miniszter a Beta híre szerint - írja a Vajdaság Ma hírportál.

A külön kisebbségi választói névjegyzékeket november 11-e és jövő év március 11-e között készítik el.

Čiplić

miniszter felszólította a nyolcszázezer lelket számláló szerbiai kisebbséget, hogy éljenek jogukkal és szavazzanak képviselőikre, s válasszák meg nemzeti tanácsaikat. Szerbia vállalta a kötelezettséget, hogy kellő mértékben pénzelje a külön választási névjegyzékek elkészítését és a választások lebonyolítását. Pénteken

Mirko Cvetković

kormányfõ elnökletével Belgrádban megtartotta alakuló ülését a Kisebbségügyi Tanács. Az ülés után kiadott közlemény szerint a szerb állam „megszervezi és népszerűsíti, hogy a nemzeti kisebbségek tagjai feliratkozzanak a külön kisebbségi választói névjegyzékre”, hogy ily módon segítsen a nemzeti kisebbségeknek, hogy megvalósítsák kisebbségi jogaikat, azaz hogy közvetlenül választhassák meg nemzeti tanácsaikat. Felkérték a nemzeti tanácsokat, mutassanak rá azokra a gondokra, amelyekkel küzdenek, hogy a kisebbségügyi minisztérium a többi minisztériummal együtt megoldást találjon rájuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.