Közélet

Vita a paneltűz körül

Vita a paneltűz körül

2009. október 16., péntek
Vita a paneltűz körül

A Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete nevében megkereste szerkesztőségünket Kruchina Sándor szakmérnök, aki szerint Magyarországon már jó ideje csak megfelelőségi igazolással rendelkező építőanyagokat lehet beépíteni. A szakember a „Tűzveszélyesek lehetnek a becsomagolt panelek?” című írásunkra reagált.

Szegeden 2008 előtt nagyon sok panelházat olyan polisztirolos rendszerrel hőszigeteltek, amelyek nem felelnek meg a szabványnak. A felragasztott olcsó, nem szabványos hungarocellek nem tartalmaznak égéskésleltetőt. A panelprogram kiírója csak 2008-tól kötelezi a kivitelezőket, hogy a homlokzati hőszigetelő anyagokról és az alkalmazott technológiáról ki kell kérni a tűzoltóság szakvéleményét. Mindezt csütörtöki megjelenéssel adtuk közre. Várható volt, hogy a hungarocellel foglalkozó szakemberek reagálni fognak írásunkra. Jelentkezett

Kruchina Sándor

szakmérnök, a Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesületétől. Levelében ezt írta: „Magyarországon már jó ideje csak megfelelőségi igazolással rendelkező építőanyagokat lehet beépíteni. A rendszerváltás óta a kereskedelmi forgalomban nem lehetett olyan homlokzati hőszigetelést találni, ami az éghetőségi követelménynek nem felelt volna meg. Miskolcon, a vizsgálat kimutatta, hogy jelentős tűzterjedés csak a hőszigetelés nélküli loggián keresztül történt. Ugyanúgy, ahogy a hőszigeteletlen szegedi panelépületen, szeptember 18-án. Itt összesen három szint égett. A neve elhallgatását kérő szakember rosszul tudja. Német nyelvterületen évente 50 millió négyzetméter polisztirol alapú hőszigetelő rendszert építenek be! Tűzvédelmi szempontból a legelőnyösebb, ha a homlokzatot kőzetgyapot helyett polisztirollal szigetelik, és a megmaradó pénzt a gépészeti aknák biztonságosabbá tételére fordítják. Ez tudna életeket megmenteni” – írta levelében Kruchina Sándor.

http://szegedma.hu/hir/2009/10/tuzveszelyesek-lehetnek-a-becsomagolt-panelek/

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.