Szombat–vasárnap: Mindenszentek

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A hétvégén több rendezvényen is emlékeznek azokra, akik már nincsenek közöttünk. Szoboravatás, kegyeleti és halottak napi megemlékezések lesznek városszerte. Szombaton a Nagyszínházban Bohémélet, a Kisszínházban Tévedések komédiája, az Őszi Kulturális Fesztiválon elKÉPesztők – Playback Színház, és a Blues Bell együttes koncertje. Benedek Elekre emlékeznek a Szent József Templomban, a Móra Ferenc Múzeumban irodalmi foglalkozás lesz, a Közéleti Kávéházban Betegnap. A Grand Caféban szombaton a Román filmnapok záró vetítése, ismét befut a Jazzmozdony, utána Halloween parti. A mozik kínálata egész hétvégén változatos, és a szombat esti buli sem marad el.

Színház

A Nagyszínházban szombaton 19 órakor: Puccini: Bohémélet – opera négy felvonásban, három részben, olasz nyelven (Vaszy Viktor bérlet).

A Kisszínházban szombaton 19 órakor Shakespeare: Tévedések komédiája. (Bérletszünet.)

Szabad emlékezés – szoboravatás a Rákóczi téren

Felállították a Szabad emlékezés szobrát, Kligl Sándor „Háború” című alkotását a Rákóczi téren. Az emlékmű azokról a magyar bakákról és tisztekről szól, akikről a tábori posta is csak tőmondatokat közölt, akik csatamezőkön, munkaszolgálatokon tűntek el az élők sorából. Kligl Sándor „Háború” címet viselő szobrát szombaton 17 órakor Schmitt Pál, az Európai Parlament alelnöke avatja. Köszöntőt Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, míg emlékező beszédet Szabó János, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektora mond majd.

Halottak napi megemlékezések

Vasárnap 14 órakor halottak napi megemlékezés lesz az Alsóvárosi Temetőben.

Az Árpád téren vasárnap 19 órakor Kegyeleti megemlékezés. 2007-ben a pozsonyi csata 1100 éves évfordulóján a Szegedi Hagyományőrző és Városvédő Egyesület az Árpád téren emlékkövet helyezett el Árpád fejedelem és a csatában elesett hős harcosai emlékére. Idén a Hősök napján megemlékeznek az évszázadok harcaiban elesett hősökről, valamint a fogságban, elhurcoláskor elhunyt honfitársainkról is. Várják a megemlékezőket az Egyesület és a Sasíjászok, valamint v. Szilágyi Árpád elnök, a Magyar Kultúra lovagja.

Őszi Kulturális Fesztivál

A Millenniumi Klubban (Dugonics tér 12.) szombaton 18 órakor elKÉPesztők – Playback Színház. Az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ és a Diákcentrum Universitas Alapítvány előadása. Nem szokványos színházi produkcióról van szó, nincs előre megírt darab; a közönség az író, és a rendező, a színpadon játszók a hozott hangulatotokat, személyes történeteteket formába öntik, eljátsszák, és megújított élményként adják vissza a mesélőnek.

Előadók: Anka Ágnes, Fajt Anita, Hegyi-Tóth Erika, Molnár Edit, Tarnay Kata, Katona Miklós, Kígyós Tamás, Kuba Péter, Sebő Tamás.

A Millenniumi Kávéházban (Dugonics tér 12.) szombaton 20 órakor a Blues Bell együttes koncertje. A zenekar 1993-ban alakult. Repertoárjukban funkys, jazz-es színek is megjelennek. Rendszeresen kapnak meghívást fesztiválokra, klubokba, több sikeres külföldi turnét is lebonyolítottak. A zenekar tagjai: Hrabovszky Tamás (ének, szájharmonika), Török Péter (gitár), Wilhelm Gábor (basszusgitár), Szabó Csaba (dob).

Előadás és könyvbemutató

A Szent József Templomban (Dáni u. 3.) szombaton 19 órakor: Benedek Elek – született 150 éve. Előadás és könyvbemutató.

Használt könyvek a könyvtárból

A Rókusi fiókkönyvtárban szombaton 8 -12 óráig használt könyvek árusítása kedvezményes áron.

Irodalmi foglalkozás a múzeumban

A Móra Ferenc Múzeumban szombaton Keressük fel együtt szeged irodalmi emlékhelyeit – irodalmi foglalkozás Csizmadia Kincső vezetésével. Gyülekező a múzeum előtt 10 óráig.

A Móra Ferenc Múzeum minden intézménye és kiállítóhelye zárva tart vasárnap, Mindenszentek napján.

Közéleti Kávéház

A Somogyi-könyvtárban szombaton 10-16 óráig Betegnap. Vendég: Szitkay Sándor szakorvos, aki tíz éve dolgozik egy nyirok ödéma osztályon, ill. ambulancián.

Hétvégi moziműsorok

A Grand Caféban:

Szombaton:

17 órakor: Román filmhétVarga Katalin – feliratos román film, rendező Peter Strickland.

19 órakor: Jazzmozdony – A minden hónap utolsó szombatján jelentkező örömzenélések alkalmi formációiban a magyarországi jazzműhelyek zenészei állnak össze. Ez alkalommal a bukaresti Berti Barbera (ének), a marosvásárhelyi Sárosi Petra (zongora), a budapesti Gyárfás István (gitár) és Csuhajbarna Tibor (nagybőgő) lépnek fel.

21 órakor: Halloween parti – ismét a horroré a főszerep a Grandban. A már hagyományosnak számító mindenszentek éji rémületen ezúttal is melegen ajánlott a jelmez, a filmeket mi, a zenét tanult lemezlovasaink szolgáltatják 21 órától elkárhozásig.

Vasárnap:

18.45-kor: Rockhajó – feliratos angol film, rendező: Richard Curtis.

21 órakor: Pandora szelencéje – feliratos török-francia-német-belga film, rendező: Yesim Ustaoglu.

A Belvárosi Mozi hétvégi műsora (szombaton és vasárnap):

Zsigmond Vilmos terem:

14, 16 és 18 órakor: Fel 3D – színes, szinkronizált amerikai 3D animáció, rendező: Pete Docter.

20 órakor: Szuperbojz – színes magyar film, rendező: Kabay Barna.

Balázs Béla terem:

18.15-kor: Utolsó idők – színes, magyar játékfilm, rendező: Mátyássy Áron.

16 órakor és 20.30-kor: Az admirális – színes, szinkronizált orosz játékfilm,  rendező: Andrej Kravchuk.

Csőke József terem:

16.15-kor és 18.30-kor: Észak – színes, feliratos norvég road-movie, rendező: Rune Denstad Langlo.

20.45-kor: Külvárosi mulató – színes, feliratos francia-német-cseh dráma, rendező: Christophe Barratier.

Szombat esti bulik

A SZOTE Klubban szombaton 22 órától SHINE ON PARTYDJ Lennard.

A JATE Klubban szombaton 22 órakor szomBEAT? – A hétvége lüktetése!  Házigazda: Bende Gábor. Lányoknak ingyenes!

A Centrál Kávézó és Retro Clubban szombat este Fekete varázslat – brazil táncosok és Liwe Konga Show.

Az Afrika Caffe-ban (Kárász üzletház, Kárász u.5.) szombaton 20 órakor Halloween party napjaink zenéivel.

A Garaboncziás Borozóban szombaton este Metal Warriors of Solymár,Angelus,Farcry.

Az Icon Café & Lounge-ban szombaton este Halloween Party.

Előző sztori

Csapatban

Következő sztori

Áfa-visszatérítést javasol az MDF az egészségügybenít