Egyház

Szent Ferenc boldog halálára emlékeznek a ferencesek

Szent Ferenc boldog halálára emlékeznek a ferencesek

2009. október 3., szombat
Szent Ferenc boldog halálára emlékeznek a ferencesek

Október 4-én vasárnap Assisi Szent Ferenc - a Ferences Rend alapítója - halálára emlékezik a Katolikus Egyház. A szeged-alsóvárosi Ferences Templomban 17.30-kor ünnepélyes zsolozsma, 18 órakor szentmise lesz a termények megáldásával. 19 órakor megemlékezés Szent Ferenc tranzitusára.

A ferences rend alapítója 1226. október 3-án, az assisi Porciunkulában adta vissza lelkét a Teremtőnek. A ferencesek azóta a világ minden részén megemlékeznek Szent Ferenc tranzitusáról, vagyis az átköltözéséről a földi életből a mennyei hazába. Az alapítás 800. éve alkalmából meghirdetett jubileumi esztendőben a hazai ferences templomokban a szép és ősi tranzitus szertartását október 3-án vagy 4-én este tartják. A liturgia központi eleme a 141. zsoltár, amit a szerzetesek a szent halálakor énekeltek. Annál a sornál, amelyiknél a szent meghalt, a közösség tagjai letérdelnek, a templom elsötétül, majd a zsoltár végén kitárt karral csendes imádság következik. A szertartást a Szent Ferenc-ereklye előtti tiszteletadás és a közösség vezetőjének ünnepélyes áldása zárja. Szent Ferenc boldog halálára a pesti ferences templomban (Ferenciek tere) október 3-án 19.30-kor, a budai ferences templomban (Margit körút) pedig október 4-én, a 18 órai szentmisét követően emlékeznek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.